MINISTARKA VUJOVIĆ: Potpisani ugovori za izgradnju četiri reciklažna centra

Autor: Republika

Vesti

17.12.2021

14:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija će dobiti osam modernih regionalnih reciklažnih centara ka kojima će gravitirati više od 50 gradova i opština, izjavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, nakon potpisivanja ugovora za realizaciju prve faze projekta.

MINISTARKA VUJOVIĆ: Potpisani ugovori za izgradnju četiri reciklažna centra

Foto: Republika

Prva faza podrazumeva izgradnju četiri regionalna centra za upravljanje otpadom i to u Valjevu, Užicu, Novoj Varoši i Somboru.

Ugovore o realizaciji projekta, Vujović je potpisala sa regionalnim direktorom za zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Mateom Kolanđelijem, i predstavnicima javno komunalnih preduzeća koja će upravljati regionalnim centrima.

Prethodno je sa Ministarstvom finansija potpisan i ugovor o kreditu sa direktorom Francuske agencije za razvoj (AFD) za Evropu, Bliski istok i Aziju Filipom Orlianžom i direktorom EBRD Mateom Kolanđelijem.

Republika

Foto: Republika

Vujovi ističe da će Srbija dobiti osam modernih regionalnih reciklažnih centara

- Modernizacija sistema upravljanja otpadom i povećanje stope recikliranja, ključni su za smanjenje zagađenja, stvaranje mogućnosti u cirkularnoj ekonomiji i približavanje Srbije standardima EU. Zadovoljstvo nam je što ćemo proširiti saradnju sa Ministarstvom zaštite životne sredine, nadovezujući se na iskustvo sa projektima izgradnje deponije i sistema za proizvodnju energije iz otpada u Vinči, i što udružujemo snage sa ADF-om na ovom važnom projektu – rekao je Kolanđeli.

Direktor AFD za Evropu, Bliski istok i Aziju Filip Orlianž je istakao da je AFD ponosna na efikasno partnerstvo uspostavljeno sa Vladom Srbije i EBRD u cilju povećanja investicija u zelenu infrastrukturu. 

- Ovaj projekat će građanima Srbije doneti konkretne rezultate u smislu poboljšanja usluga upravljanja otpadom i očuvanja životne sredine. Nastavićemo da energično ulažemo u narednim mesecima i godinama u ova ključna pitanja u Srbiji i regionu, kroz sve finansijske i tehničke alate koje nudi Grupa AFD – rekao je on. 

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar je rekao da je ovo treća kreditna linija koju je AFD potpisao u Srbiji i deo je šireg pristupa Francuske podršci Zelene agende Srbije, u skladu sa njenom EU perspektivom.

Republika

Foto: Republika

Potpisani ugovori

EBRD i AFD zajednički ulažu 150 miliona evra u izgradnju zelene infrastrukture za upravljanje otpadom u Srbiji, odnosno po 75 miliona.

Nakon potpisivanja ugovora, Vujović je izjavila da će početkom sledeće godine Srbija na tenderu moći da bira izvođače radova za prva četiri regionalna centra.

- Srbija je posvećena rešavanju pitanja upravljanja otpadom i ciljevima Zelene agende, a otvaranje Poglavlja 27 je dodatni podsticaj da još brže radimo, jer su benefiti ovakvih projekata višestruki - rekla je Vujović.

Vujović je dodala da su zelene investicije važne za budućnost Srbije, a ovakvim projektima će se poboljšati ekološka slika naše zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading