Odeljenje za sprečavanje građenja bez građevinske dozvole od sada će se baviti i rešavanjem ekoloških zločina!

Autor:

Vesti

01.07.2022

11:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvo osnovno javno tužilaštvo donelo je odluku da se nadležnosti Odeljenja za sprečavanje građenja bez građevinske dozvole proširi i na krivične prijave za dela kojima se krše propisi o zaštiti životne sredine.

Odeljenje za sprečavanje građenja bez građevinske dozvole od sada će se baviti i rešavanjem ekoloških zločina!

Foto: Printscreen/Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu

- Radi ostvarivanja funkcije javnog tužilaštva u cilju zaštite životne sredine, javni tužilac Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu doneo je odluku  da se rad Odeljenja za sprečavanje građenja bez građevinske dozvole proširi i na postupanje po krivičnim prijavama za krivična dela kojima se krše propisi o zaštiti životne sredine - navodi se u saopštenju Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Dva zamenika javnog tužioca i dva tužilačka pomoćnika koji će im pomagati u radu će se specijalizovati za ova krivična dela putem posebnih edukacija i seminara na ovu temu i ostvarivaće multisektorsku saradnju na višem nivou sa svim državnim organima koja su nadležna za rešavanje pitanja nedozvoljene gradnje i zaštite životne sredine.

Osim toga, biće zaduženi za stalnu koordinaciju ovog tužilaštva sa Gradskim sekretarijatom za inspekcijske poslove -  sektorima za građevinski i urbanistički inspekcijski nadzor i za zaštitu životne sredine, vodne i turističke inspekcije, Građevinskim isnspekcijama gradskih opština Zvezdara, Vračar, Palilula, Stari grad i Savski venac, predstavnicima Ministarstva građevinarsta, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva zaštite životne sredine, a pre svega sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova – jedinicom za suzbijanje ekološkog kriminala.

- Ovo odeljenje će u cilju blagovremenog suzbijanja svih pojavnih oblika nedozvoljenje gradnje i zaštite životne sredine i vršenja kako specijlane tako i generalne prevencije, postupati po krivičnim prijavama za sledeća krivična dela : Građenje bez građevinske dozvole iz čl. 219a Krivičnog zakonika;  Zagađenje životne sredine iz člana 260; Nepreduzimanje mera zaštite životne sredine iz člana 261.; Protivpravna izgradnja i stavljanje u pogon objekata i postrojenja koja zagađuju životnu sredinu iz člana 262; Oštećenje objekata i uređaja za zaštitu životne sredine iz člana 263; Oštećenje životne sredine iz člana 264; Uništenje, oštećenje, iznošenje u inostranstvo i unošenje u Srbiju zaštićenog prirodnog dobra iz člana 265; Unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija iz člana 266; Nedozvoljena izgradnja nuklearnih postrojenja iz člana 267.; Povreda prava na informisanje o stanju životne sredine iz člana 268.; Ubijanje i zlostavljanje životinja iz člana 269.; Prenošenje zaraznih bolesti kod životinja i biljaka iz člana.; Nesavesno pružanje veterinarske pomoći iz člana 271.; Proizvodnja štetnih sredstava za lečenje životinja iz člana 272.; Zagađivanje hrane i vode za ishranu odnosno napajanje životinja iz člana 273.; Pustošenje šuma iz člana 274.; Šumska krađa iz člana 275 st. 2.; Nezakonit lov iz člana 276.; Nezakonit ribolov iz člana 277. Krivičnog zakonika - navodi se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading