TAMIŠ- DRAGULJ OPOVA: Stanište strogo zaštićenih vrsta!

Autor:

Vesti

26.11.2023

09:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reka Tamiš protiče kroz opštinu Opovo u dužini od 30 kilometara

TAMIŠ- DRAGULJ OPOVA: Stanište strogo zaštićenih vrsta!

Foto: Republika, Shutterstock

Priobalje reke Tamiš - netaknuta priroda, živopisni predeo, lepe plaže, nije samo fantastično mesto za odmor već i stanište zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta u našoj zemlji.   

Foto: Republika

Reka Tamiš protiče kroz Opovo u dužini od 30 kilometara

Tamiš izvire u južnim Karpatima u istočnoj Rumuniji, 118 kilometara toka je u Srbiji, od čeka oko 30 kilometara reke protiče kroz opštinu Opovo.

Celo područje oko Tamiša proglašeno je "ekološki značajnim područjem", a sama reka je klasifikovana kao međunarodni ekološki koridor. 

Foto: Republika

Redovno plavljenje pravi raznovrsnu strukturu staništa

Redovno plavljenje je ono što pravi raznovrsnu strukturu staništa. U parku prirode "Potamišje" registrovano je 606 taksona viših biljaka, 49 vrsta beskičmenjaka nacionalnog i međunarodnog značaja, 42 vrste riba, 11 vrsta vodozemaca, devet vrsta gmizavaca, 258 vrsta ptica i 58 vrsta sisara.

Na Tamišu i to na više lokacija može se videti i cvetanje Tiskog cveta, prirodnog fenomena i strogo zaštićene jednodnevke koja traži glinovitu podlogu u koritu reke za razvoj svojih larvi.
Plovne zone Tamiša su prirodno mrestilište za mnoge vrste riba, a simbol ove reke je vidra. 

Vidra je jedna od strogo zaštićenih vrsta i brojna je populacija zahvaljujući dobrom kvalitetu vode, ali raznovrsnosti riba u Tamišu. Često se može videti i dabar. 

Sa druge strane, u šumama u priobalju mogu se videti retke crne rode i najveći evropski orao- belorepan. Crna roda se gnezdi u šumskim vodoplavnim staništima, a koridor doline Tamiša koristi za migraciju i neretko sleće u staništa na teritoriji Opova. 

Najveći evropski orao- belorepan se gnezdi u poplavnim šumama duž većih nizijskih reka, ima raspon krila od 1,9 do 2,4 metra i dužinu tela od 76 do 92 centimetra. 

*Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading