PEČENA SLATINA: Jedno od najznačajnijih prirodnih staništa ptica u Srbiji!

Autor:

Vesti

27.11.2023

16:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pečena slatina je lokalitet, predeo u severoistočnom delu atara Baranda u opštini Opovo

PEČENA SLATINA: Jedno od najznačajnijih prirodnih staništa ptica u Srbiji!

Foto: Eko Tamiš/Printscreen

Opština Opovo ima bogat biljni i životinjski svet, a lokalitet Pečena slatina smatra se jednim od najznačajnijih prirodnih staništa ptica u Srbiji. 

Zabeleženo je preko 220 vrsta pitica od čega su brojne retke i zaštićene vrste. Najviše su zastupljeni gnjurci, plovuše, čaplje, kormorani, barske koke, šljukarice, grabljivice, ptice livadskih i stepskih staništa. 

Foto: Republika

Opština Opovo

Trstenjaci, strnadice, modrovoljke takođe su našli dom u Pečenoj slatini, a reč je o strogo zaštićenim vrstama čija su gnezdilišta u ovom predelu od nacionalnog značaja. Stanovnik ovog lokaliteta je i brkata senica.

Naziv su dobile po tome što mužjak ima dugi, crni brk koji ide od oka do grudi. Iako u nazivu ima reč senica, pripada porodici Timaliidae (brbljivice). 

U Barandi je u januaru ove godine zabeležen mali labud u jatu od 60 jedinki. Mali labud se pojavljuje u Evropi samo tokom migracija i zimovanja. 

Republika

Foto: Republika

Opština Opovo ima bogat biljni i životinjski svet

Upravo ova raznolikost ptica doprinela je razvoju eko turzima, odnosno jedne njegove grane- birdwatching (posmatranje i fotografisanje ptica). 

Gosti iz Srbije, ali i iz inostranstva, redovni su u ovom kraju - Pečenoj slatini i ribnjacima u Barandi i Sakulama. Do sada su ove lokalitete posetili zaljubljenici iz Velike Britanije, Nemačke, Švajcarske, Austrije, Švedske, ali i Japana. 

*Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading