KAKO DO BESPLATNE PRAVNE POMOĆI U KOVINU: Ko ima prava na nju, u kojim slučajevima vas zastupaju

Autor:

Vesti

26.11.2023

10:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U opštini Kovin postoji Kancelarija za pružanje besplatne pravne pomoći i nalazi se u okviru zgrade sudske jedinice

KAKO DO BESPLATNE PRAVNE POMOĆI U KOVINU: Ko ima prava na nju, u kojim slučajevima vas zastupaju

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@MsNikoladzoni

U okviru zgrade sudske jedinice u Kovinu nalazi se i Kancelarija za pružanje besplatne pravne pomoći koja radi svakog radnog dana od 7- 15 časova i gde pojedinci mogu da ostvare svoja prava. Kao i što sam naziv kaže- ove usluge se ne naplaćuju. 

Ko ima prava na besplatnu pravnu pomoć u razgovoru za Republiku pojašnjava diplomirana pravnica Marija Đondović, savetnik u imovinsko- pravnoj službi, lice koje je ispred Ministarstva pravde prošlo obuku za primenu zakona o besplatnoj pravnoj pomoći: 

Foto: Privatna arhiva

Diplomirana pravnica Marija Đondović

- Po našoj opštinskoj odluci - u Kancelariju mogu da dođu korisnici najnižih penzija, lica koja ostvaruju materijalno obezbeđenje po Zakonu o socijalnoj zaštiti, lica korisnici materijalnog obezbeđenja čija su primanja manja od 50 odsto proseka Republike Srbije, kao i privremeno nezaposlena lica. Takođe, obuhvaćeni su i radnici koji su na plaćenom, ako za vreme plaćenog odustva ne primaju naknadu za rad, lica koja pokreću postupak za ostvarivanje prava na boračku i invalidsku zaštitu i za ostvarivanje prava civilnih invalida rata, izbegla i privremeno raseljena lica i lica koja su oslobođena plaćanja troškova na ime zakona. 

Međutim, to nije sve. Ovo su kategorije na osnovu opštinske odluke, dok mimo toga, po zakonu na nivou države, pravo na besplatnu pravnu pomoć ima još (dodatnih) 13 kategorija. 

Foto: Privatna arhiva

Veliki broj kategorija građana u Kovinu ima pravo na besplatnu pravnu pomoć

- To su osobe sa invaliditetom, lica prema kojima se vodi postupak delimičnog ili potpunog rešenja ili vraćanja poslovne sposobnosti, lice prema kome se izvršava mera obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi, dete o čijem pravu i obavezi ili interesu se odlučuje pred sudom ili drugim organom i lica koja ostvaruju pravnu zaštitu od nasilja u porodici. Ovde spadaju i lica koja ostvaruju pravnu zaštitu od torture, nečovečnog postupanja ili kažnjavanja ili trgovine ljudima, lice koje traži azil u Srbiji, izbeglica ili lica pod supsidijarnom zaštitom ili interno raseljeno lice, dete koje je zaštićeno uslugom smeštaja u socijalnoj ustanovi, kao i deca i omladina kojima je prestao socijalni smeštaj do navršenih 26 godine života. Ovom merom su obuhvaćena i stara i odrasla lica koja su bez pristanka smeštena u ustanovu socijalne zaštite, lice koje traži ostvarivanje prava na utvrđivanje mesta i vremena rođenja u vanparničnom postupku i lice koje je pogođeno postupkom iseljenja i preseljenja u skladu sa Zakonom o stanovanju - navodi Marija Đondović. 

Prema njenim rečima, slučajevi sa kojima se najčešće obraćaju su nasilje u porodici, razvod braka, zakonska izdržavanja dece, oduzimanje poslovne sposobnosti, izmene pravosnažnih odluka za izdržavanje za maloletnu decu. Nekad se desi da bude krivica, dodaje, ali retko. 

- Obrazac za besplatnu pravnu pomoć se nalazi na sajtu opštine, popuni se kod nas u kancelariji, uzimamo lične podatke, materijalno stanje i kratak opis slučaja. Na osnovu toga vršimo procenu da li lice ispunjava uslove za odobravanje besplatne pravne pomoći koju će pružiti advokat sa liste advokata za besplatno pružanje pravne pomoći u okviru Advokatske komore Srbije - objašnjava Marija Đondović proceduru i dodaje:

- Advokatska komora nam potom dostavlja podatke o advokatu, na osnovu toga donosimo rešenje o odobravanju besplatne pravne pomoći. Advokat nakon okončanja postupka pred sudom vrši obračun po posebnoj tarifi za utvrđivanje naknade, podnosi zahtev sa dokazima, i lokalna samouprava vrši isplatu naknade u potpunosti. Nakon toga Ministarstvo pravde sa dokazima koje dostavljamo vrši refundaciju 50 odsto od isplaćenog iznosa. 

*Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading