BORBA PROTIV DISKRIMINACIJE ROMA: U Kovinu se ovoj temi posvećuje velika pažnja, uskoro kreće važan projekat!

Autor:

Vesti

23.11.2023

13:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripadnici romske populacije znaju šta je diskriminacija i da je prepoznaju, kao i proceduralne korake kome se obraćaju

BORBA PROTIV DISKRIMINACIJE ROMA: U Kovinu se ovoj temi posvećuje velika pažnja, uskoro kreće važan projekat!

Foto: Privatna arhiva, Printscreen/https://www.youtube.com/@MsNikoladzoni

Diskriminacija je problem sa kojim se suočavaju gotovo sve zemlje, a lek je u stalnoj edukaciji, prevenciji i sankcionisanju bez izuzetka. Može obuhvatiti gotovo sve kategorije, a u Srbiji se poslednjih godina posebna pažnja posvećuje borbi protiv diskriminacije Roma. Ovoj temi se u opštini Kovin pridaje velika važnost.

Vesna Novakov, koordinatorka za romska pitanja u opštini Kovin, kaže da građani znaju šta je diskriminacija i da se, ukoliko prepoznaju neki vid diskriminacije, obraćaju njoj ili nadležnim organima. 

Foto: Privatna arhiva, Printscreen/https://www.youtube.com/@MsNikoladzoni

Koordinatorka za romska pitanja u opštini Kovin Vesna Novakov

- Građani znaju šta je diskriminacija, znaju da je prepoznaju, što je jako važno. Kada je u pitanju diskriminacija na nacionalnoj osnovi, uglavnom se Romi obrate meni i onda ja ispitam o čemu se radi. Proverim koja je vrsta diskriminacije, imala sam jednom slučaj da su dete romske nacionalnosti prebili na terenu. Obratili su se meni, mi dalje policijskoj stanici i Centru za socijalni rad. Mehanizam postoji - kaže Novakov u razgovoru za Republiku. 

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@MsNikoladzoni

Najvažnije je da građani sami umeju da prepoznaju da li su diskriminisani i kome dalje da se obrate

Prema njenim rečima, uskoro treba da krene realizija velikog projekta u ovoj oblasti i to sa predstavnicima humanitarne organizacije iz Novog Sada, a koji će pratiti tri segmenta. 

- Radićemo na pitanju obrazovanja, ozakonjenja (objekata), a jedna tačka će upravo biti i diskriminacija. Sa realizacijom ćemo najverovatnije početi posle Nove godine. Biće organizovan okrugli sto sa opštinskom upravom, a onda idemo na teren da razgovoramo sa Romima, da se na licu mesta uverimo sa čim se suočavaju kada je reč o diskriminaciji. Tada ćemo još jednom da prođemo, što i jeste važno ponavljati stalno, šta je to diskriminacija i da i sami prepoznaju kada su diskriminisani. Očekujem da ćemo tim projektom da promenimo stvari na bolje - dodaje Novakov. 

Statistika je pokazala, navodi, da se Romi dosta diskriminišu prilikom zapošljavanja. 
- Kada je reč o zapošljavanju, tu ima diskriminacije Roma, dok, recimo, u oblasti obrazovanja nema mnogo - ističe Novakov. 

*Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading