PAŠALIĆ ČESTITAO SVETSKI DAN ROMA: Čestitka Zaštitnika građana povodom Svetskog dana Roma

Autor:

Vesti

08.04.2023

11:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pašalić je ukazao da Romi spadaju u veoma marginalizovanu manjinsku grupu, sa kvalitetom života koji se nije mnogo poboljšao.

PAŠALIĆ ČESTITAO SVETSKI DAN ROMA: Čestitka Zaštitnika građana povodom Svetskog dana Roma

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da Romi predstavljaju najdiskriminisaniju kategoriju stanovništva u Republici Srbiji i naglasio da je neophodno preduzimati mere za stvaranje jednakih mogućnosti za sve naše građane, a posebno za pripadnike ranjivih grupa.

- Romi nemaju svoju matičnu državu, a predstavljaju najbrojniju nacionalnu manjinu ne samo u Srbiji već i u Evropi, usled toga su često dodatno izloženi brojnim oblicima diskriminacije. Kao društvo u celini moramo posvetiti posebnu pažnju zaštiti, ostvarivanju i unapređenju prava Roma i Romkinja - naveo je Pašalić u čestitki povodom 8. aprila - Svetskog dana Roma.

Pašalić je ukazao da Romi spadaju u veoma marginalizovanu manjinsku grupu, sa kvalitetom života koji se nije mnogo poboljšao i podsetio da su Romi i Srbi kroz istoriju delili veoma tešku sudbinu ali da su zajedničkim snagama uspeli da očuvaju svoju autentičnost.

Unapređenje položaja Roma je sistemsko pitanje, koje moramo rešavati dobrim zakonima i pozitivnom diskriminacijom pri planiranju politika pre svega u oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i zapošljavanja, naveo je Zaštitnik građana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading