ZAŠTITNIK GRAĐANA NASTAVLjA DA PRATI UPIS ROMA U MATIČNE KNJIGE! U riziku da postanu apatridi!

Autor:

Vesti

31.05.2023

06:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripadnici romske nacionalne manjine su se dugi niz godina suočavali sa brojnim problemima u ostvarivanju prava na lična dokumenta i bili u riziku da postanu apatridi, rekao je Pašalić.

ZAŠTITNIK GRAĐANA NASTAVLjA DA PRATI UPIS ROMA U MATIČNE KNJIGE! U riziku da postanu apatridi!

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Zaštitnik građana Zoran Pašalić

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da uprkos postignutim rezultatima nadležnih organa u rešavanju problema pravno nevidljivih pripadnika romske zajednice i dalje postoje građani i deca koji su pravno nevidljivi i najavio da će institucija na čijem je čelu nastaviti da prati situaciju u oblasti upisa u matične knjige i ličnih dokumenata.

- Pripadnici romske nacionalne manjine su se dugi niz godina suočavali sa brojnim problemima u ostvarivanju prava na lična dokumenta i bili u riziku da postanu apatridi. Zajedničke aktivnosti sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i UNHCR-om u oblasti rešavanja pitanja ličnog statusa građana dale su odlične rezultate - rekao je Pašalić na sastanku sa predstavnicima romske nacionalne manjine u Nišu, kojem su prisustvovali i resorni ministar Aleksandar Martinović i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Pašalić je u uvodnoj reči naveo i da se veliki broj pripadnika romske nacionalne zajednice u Srbiji, posebno porodice koje žive u neformalnim naseljima, i dalje nalaze u veoma teškom položaju i apelovao na nadležne organe da ulože dodatne napore kako bi im pomogli da ostvare i zaštite svoja prava. 

Zaštitnik građana je naveo da važan deo njegovog posla predstavlja direktan kontakt sa građanima sa kojima lično razgovara svake nedelje, i najavio da će u narednom periodu nastaviti da posećuje lokalne samouprave i romska naselja širom Srbije.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading