PRETE POPLAVE! Obilne padavine u Srbiji u naredna 24 sata! IZDATO UPOZORENJE!

Autor:

Vesti

24.11.2023

20:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U toku noći ka suboti, kao i u subotu ujutro padavinska zona jačaće i širiće se dalјe ka jugu i jugoistoku Srbije uz prosečnu količinu padavina od 20 do 50 mm za 24 h, lokalno i više, kažu u RHMZ

PRETE POPLAVE! Obilne padavine u Srbiji u naredna 24 sata! IZDATO UPOZORENJE!

Foto: ST/Vladimir Lukić

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je upozorenje na velike količine padavina koje se očekuju večeras u oblasti od zapadne i jugozapadne Srbije, preko Šumadije i Pomoravlja, do istoka zemlje.

- U toku noći ka suboti, kao i u subotu ujutro padavinska zona jačaće i širiće se dalјe ka jugu i jugoistoku Srbije uz prosečnu količinu padavina od 20 do 50 mm za 24 h, lokalno i više - kažu u RHMZ.

U toku noći ka suboti u planinskim predelima kiša će preći u vlažan sneg uz pojačanje inteziteta, ističu u RHMZ.

- U subotu na planinama sneg, a sa padom temperature kiša će preći u vlažan sneg i u nižim predelima. Snežne padavine biće najintenzivnije na jugozapadu, jugu i istoku Srbije, gde se u nižim i brdskim predelima očekuje relativno brzo formiranje snežnog pokrivača visine od 10 do 20 cm, na planinama lokalno i više od 30 cm.

Kada je reč o Beogradu, u subotu će padati kiša, a više padavina očekuje se južnije od grada. Temperatura će biti oko 4-5°C. Padavine će prema kraju dana prestati, a uslova za sneg biće na području Avale i Kosmaja.

Moguće poplave

Zbog veoma obilnih padavina, tokom vikenda očekuje se rast svih reka u Srbiji,  naročito manjih, a kod bujičnih tokova treba biti oprezan zbog mogućih izlivanja, navodi meteorolog Đorđe Đurić.

- Vanredna situacija očekuje se na Limu i u slivu Lima, uz opasnost od poplava, kako zbog padavina od pre par dana kada je već bilo problema, tako i sada zbog očekivanih obilnih padavina kako u Srbiji, tako i u Crnoj Gori. 

- Očekuje se i nagli rast Drine, Ibra, Zapadne i Južne Morave, kao i tokova na istoku Srbije. Na većim rekama očekuje se umeren porast, bez opasnosti od poplava, a značajniji porast očekuje se na Savi, zbog velike količine vode iz Drine. Dobra vest je da se padavine ne očekuju u slivu Save kroz Hrvatsku, tako da se iz tih predela ne očekuje veći dotok vode.

U nedelju se u Srbiji očekuje veoma hladno vreme, ujutro uz mraz, a maksimalna temperatura biće tokom dana od 0°C na jugu do 5°C na severu Srbije, u Beogradu do 4°C, a na planinama od -10 do 0°C.

Prema vremenskoj prognozi, tokom celog dana biće promenljivo oblačno, povremeno sa pljuskovima snega. Ipak, ne očekuju se značajnije padavine kao prvog dana vikenda, tako da se neće bitnije povećati snežni pokrivač.

Pljuskovi snega očekuju se i na području Beograda.

Inače, pljuskovi snega su retka pojava i tada sneg pada u obliku pljuska, kratkotrajnog ali jakog intenziteta i pada iz kumulonimbusa, pri čemu se može javiti i grmljavina. Kada je toplije onda je reč o pljuskovima kiše sa grmljavinom, piše za Telegraf.rs Đorđe Đurić..

Jak severozapadni vetar duvaće u Srbiji i u nedelju.

Inače, tokom vikenda očekuju se povremeno olujni udari severozapadnog vetra, pri čemu u brdsko-planinskim predelima može doći do mećave i snežnih nanosa, uz vejavicu.

Bonus video

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading