PRVI PUT kod nas uklonjen KARCINOM MATERICE BEZ REZA NA TRBUHU

Autor: blic.rs

Vesti

12.03.2018

05:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radikalna histerektomija, uklanjanje materice kod žena sa karcinomom grlića, urađena je, po prvi put u GAK "Narodni front" laparoskopski - odnosno bez reza na trbuhu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U bolničkoj sobi, nasmejana i raspoložena, reportere "Blica" dočekala je Slađana Jarkin (48) iz Knjaževca. Iako se po njenom izgledu to nikada ne bi moglo zaključiti, ova žena je pre samo četiri dana ležala na operacionom stolu, a za "Blic" priča da se nakon zahvata oseća sjajno.

- Pred samu operaciju imala sam veliku tremu, strah od konačnog ishoda je bio jedino o čemu sam mislila. Sada međutim, ne mogu da poverujem da je sve tako dobro prošlo i da mi oporavak uopšte ne pada teško - kazala je ova hrabra žena.

Slađanu je operisao tim od šest zdravstvenih radnika, četiri doktora i dva tehničara. S primarijusom dr Draganom Jeremićem na čelu, oni su, bez ikakvih poteškoća iz pacijentkinje uklonili matericu i adneks, limfne čvorove i vezivno tkivo male karlice. Prema rečima ovog stručnjaka, beneficije ovakve operacije po pacijente su ogromne.

- Prednosti laparoskopske operacije nasuprot klasičnog zahvata su opšte poznate. Manji je gubitak krvi, pacijentkinja se brže oporavlja i naravno operacija se vrši bez reza na stomaku, već sa samo dve ili tri incizije ("zareza" na koži) od pet milimetara - objašnjava dr Jeremić.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Pre samog odlaska na operaciju, Slađana je prošla konzilijum za maligne bolesti, njen operativni program je takođe pravljen konzilijarno. A da se od klasične operacije razlikuje u mnogo čemu, pokazuje i to da se pacijentkinjama pred intervenciju u stomak ubrizgava gas. Takođe, žena na operacionom stolu ne leži kao prilikom klasičnih operativnih zahvata.

- Da bi se pristupilo maloj karlici potrebno je da se žena obori unazad, da se operacioni sto podigne tako da se pacijentkinja zakosi unazad kako bi se sve crevo iz male karlice lakše ispraznilo i podiglo u gornji deo abdomena. A kako bi se odigao trbušni zid, potrebno je da se trbuh naduva ugljen-dioksidom, gasom koji je bezopasan i brzo resorbujući - priča primarijus Jeremić.

Ipak, ne može svaka žena biti podvrgnuta ovoj laparoskopskoj intervenciji.

- Pacijentkinje koje su starije od 70 godina, one koje boluju od nekih hroničnih bolesti, srčane slabosti ili respiratorne insuficijencije, žene koje su ranije imale mnogo otvorenih operativnih zahvata ipak se moraju operisati na klasičan način - priča za Blic profesor dr Željko Miković, direktor ove klinike.

Ova nova optika i visoka rezolucija opreme koja je u GAK stigla putem privatne donacije, omogućiće lekarima da u budućnosti postignu još veći radikalitet, da budu precizniji, smanje liste čekanja i još uspešnije leče svoje pacijente.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading