POTROŠAČKA PATROLA: Istraživali smo piće PRIME, deci ga nemojte davati! (VIDEO)

Autor: Anđela Trifunović

Vesti

21.11.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova epizoda emisije "POTROŠAČKA PATROLA" je na našem Jutjub kanalu Republika NEWS!

Da li ste čuli za napitak prime? Reklamiraju ga jutjuberi, deca ga žele, a cena na našem tržištu je "prava sitnica", samo 1.000 dinara. Dodatak Potrošačka patrola i istoimena emisija predstavljaju vam prime
hydration bez kofeina u verzijama tropical punch i meta moon. Na deklaraciji su navedeni sastojci i upozorenje da je dozvoljeno popiti jednu flašicu dnevno, pa da vidimo šta sadrže...

Foto: Republika TV/FotografMK

Piće Prime

 


SVE VEŠTAČKO
Pored kokosove vode, vitamina i minerala, tu su i sporni sastojci, odnosno veštački zaslađivači i pojačivači ukusa, konzervansi, veštačke arome i limunska kiselina.

Paradoksalno je da se prime reklamira kao veganski napitak bez šećera, a poznato je da je sukraloza 600 puta slađa od šećera, a kalijum acesulfam 200 puta. Zamislite koju količinu šećera unosite u organizam samo jednim napitkom prime. Štetna je i limunska kiselina, koja loše utiče na zube, a dikalijum fosfat može da izazove mučninu, povraćanje i glavobolju.

 

Foto: Republika TV/FotografMK

Piće Prime

 

Pedijatri su zabrinuti zbog potencijalnih neželjenih efekata ovog napitka, a stručnjaci kažu da nema zakonskog osnova da se proizvod povuče s tržišta jer su svi sastojci navedeni na deklaraciji. Savetuju, s druge strane, roditeljima da povedu računa šta im deca konzumiraju.


Zanimljivo je da je ovaj napitak (nažalost) postao statusni simbol i
stvar prestiža među tinejdžerima. Kod nas je, ako je uopšte bitno, pet puta skuplji nego u Americi, pa su deca iz imućnijih porodica, kako su objavili neki mediji, pokrenula mini-biznis. Kupe prime, a onda svojim drugarima naplaćuju:
- gutljaj 100 dinara
- da pomirišu 50 dinara za 300 dinara mogu da se slikaju s flašicom za društvene mreže.

Republika

Foto: Republika TV/FotografMK

Piće Prime

 

Dalje nas je interesovalo kako miriše i kakav ukus ima, šta ih toliko privlači i da li su deca žrtve reklame poznatih jutjubera? Prvo probamo tropical punch... Izrazito jak miris, čista hemija. Mnogo
je slatko, ne znamo kome ovo može da se dopadne. Meta moon je poslednji plasiran i zbog toga je najtraženiji, hajde i njega da probamo... Na deklaraciji piše da miriše na bombone, pravo da vam kažemo nama miriše na lekove. I nije neki, ali je bar za nijansu manje sladak.

Foto: Republika TV/FotografMK

Piće Prime

 


PITAJTE KLINCE
Prime je u ovom trenutku jedno od najpopularnijih pića na globalnom nivou i zbog toga smo pokrenuli ovu priču da bismo upozorili roditelje koliko je zapravo štetan. Dragi roditelji, ukoliko imate decu koja idu u osnovnu školu, pitajte ih za prime. Najverovatnije ćete čuti da je totalni hit, kul, najbolji, da ga svi žele i da su oni koji su ga probali glavne face. Objasnite deci da nije u pitanju kul sok nego napitak opasan po njihovo zdravlje.

 

Novu epizodu emisije "POTROŠAČKA PATROLA" pogledajte u videu na početku teksta!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading