MOŽETE DA OSTVARITE POPUST, ALI I VELIKU SUBVENCIJU! Država započela program vredan 50 miliona evra!

Autor:

Vesti

14.11.2023

17:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U prošloj grejnoj sezoni oko milion domaćinstava je trošilo manje energije. Zbog toga je država ove godine obezbedila veće popuste za racionalnu potrošnju, rekla je Dubravka Đedović Handanović.

MOŽETE DA OSTVARITE POPUST, ALI I VELIKU SUBVENCIJU! Država započela program vredan 50 miliona evra!

Foto: Shutterstock, Pixabay

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović iznela je podatak da je olakšice za struju, gas i grejanje ostvarilo 160.000 domaćinstava u Srbiji.

Ministarka je istakla da racionalna potrošnja energije ne znači smanjenje komfora, već primenu dobrih navika.

Prema njenim rečima, u prošloj grejnoj sezoni oko milion domaćinstava je trošilo manje energije. Zbog toga je država ove godine obezbedila veće popuste za racionalnu potrošnju.

Kako je navela, ako uštede više od pet odsto u odnosu na prošlu godinu, ili godinu pre nje, građani mogu da ostvare popuste od 20 do 40 odsto.

- Ako izmire obaveze na vreme ostvaruju dodatnih pet odsto popusta, kao i pet odsto popusta ako troše više u nižoj tarifi, što znači da mogu da prepolove svoje račune za struju ove grejne sezone - rekla je Đedović Handanović.


Ministarka je naglasila da se u Srbiji troši tri do četiri puta više energije po jedinici BPD-a u odnosu na članice Evropske unije. Zbog toga država ulaže značajno više sredstava u energetsku sanaciju domaćinstava. Spomenula je da je EU pre 15 godina počela da se bavi promenom svesti građana i subvencionisanjem programa energetske sanacije u domaćinstvima. Ministarka je istakla da je zahvaljujući povećanom budžetu, država povećala subvencije za energetsku sanaciju.

Republika

Foto: Printscreen/YouTube

Dubravka Đedović Handanović

 

- Država je u saradnji sa Svetskom bankom započela program u  vrednosti od 50 miliona evra koji treba da obuhvati 50.000 domaćinstava, što je dvostruko više u odnosu na prethodne tri godine. Potpisala sam ugovore sa 131 jedinicom lokalne samouprave dok su do danas pozivi za građane raspisani u 86 gradova i opština. Odziv građana je odličan a veoma brzo očekujem da će javni pozivi biti raspisani i u ostalim lokalnim samoupravama - rekla je ona.


Ministarka je podsetila da građani mogu da dobiju subvencije države u iznosu od 50 do 65 odsto za energetske sanacije. Subvencije obuhvataju zamenu stolarije, fasade, krovova, grejnih tela, postavljanje solarnih kolektora za grejanje vode i solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.


Đedović Handanović je naglasila važnost podrške socijalno ugroženim građanima. Država je kroz Uredbu o energetski ugroženom kupcu obezbedila većem broju socijalno ugroženih građana popuste do 50 odsto za električnu energiju, gas ili grejanje.

- Usled energetske krize, kroz Uredbu o energetski ugroženom kupcu obezbedili smo većem broju socijalno ugroženih građana, kao i primaocima uvećane socijalne pomoći, da ostvare popuste do 50 odsto za električnu energiju, gas ili grejanje. Nakon nedavnih izmena Uredbe, uspeli smo da povećamo broj građana koji dobijaju olakšice na računima za struju, gas i grejanje sa 75.000 na 160.000 za svega nedelju dana. Takođe, penzionerima sa primanjima manjim i u visini od 21.766,26 dinara omogućili smo automatsko ostvarivanje popusta na računima za električnu energiju tokom grejne sezone. Zadatak i obaveza države je da vodi odgovornu politiku i da pomaže najugroženije građane, to smo radili i to ćemo nastaviti da radimo još više u budućnosti - rekla je ministarka.


Ministarka je istakla da je Elektroprivreda Srbije u potpunosti spremna za zimu, uprkos trenutnoj energetskoj krizi u Evropi i svetu. Ona je naglasila da su skladišta gasa na rekordno visokom nivou i da su cene goriva u padu tokom poslednjih nekoliko nedelja.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading