ŠKODRIĆ: Počeo sa radom digitalni mamograf u LE, pregledane prve Leskovčanke

Autor:

Vesti

10.11.2023

18:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na ovaj način ćemo omogućiti da se bolest otkrije u najranijoj fazi kada je moguće izlečenje.

ŠKODRIĆ: Počeo sa radom digitalni mamograf u LE, pregledane prve Leskovčanke

Foto: RFZO

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić obišla je danas Opštu bolnicu u Leskovcu, u kojoj je počeo sa radom najsavremeniji, digitalni mamograf.

- Karcinom dojke je bolest od koje oboleva najveći broj žena, ali najveći broj i umire. Godišnje se u Srbiji razboli 4.500 žena, a umre 1.700. Na ovaj način ćemo omogućiti da se bolest otkrije u najranijoj fazi kada je moguće izlečenje. A to je ono što je najvažnije - izlečenje svake majke, sestre, ćerke ili supruge. Zato ne treba govoriti o procentima, one su 100 procenata svake porodice - izjavila je Radojević Škodrić.

Podsetila je da je ovaj savremeni aparat, leskovačkoj bolnici uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić 24. oktobra, u sklopu paketa najveće nabavke dijagnostičke opreme ikada do sada.

- Prvih šest pacijentkinja je već pregledano, mamograf će ubuduće raditi u dve smene. Pre podne će se obavljati dijagnostički pregledi, a u popodnevnim časovima će se obavljati skrining - pojasnila je ona.

Radojević Škodrić je, reagujući na pisanja pojedinih medija o tome kako pomenuti aparat „nije u funkciji i ko zna kada će biti“, istakla da su ona neistinita, da stvaraju strah i konfuziju među pacijentima, a pokazuju i koliko oni misle o zdravlju građana Srbije.

- Kao što možete da vidite, to nije tačno. Kao svaka ozbiljna i odgovorna vlast, mi smo uradili sve po proceduri - kada u zdravstvenu ustanovu unosite bilo koji medicinski aparat, on mora da se instalira i da prođe određene procedure pre nego što se pusti u rad, zbog bezbednosti pacijenata i zdravstvenih radnika - rekla je direktorka RFZO.

On je podsetila da je, za razliku od njegovih prethodnika iz bivše vlasti, predsednik Aleksandar Vučić ispunio obećanja.

- Prisetimo se da je u njihovo vreme pacijent morao sam da obezbedi sve od najosnovnijih stvari poput konca i gaze, a pogledajmo gde smo sada i gde ćemo tek da budemo, jer sa ovakvim ulaganjima u zdravstvo ne sme da se stane. I kao što je predsednik Vučić i najavio, opšta bolnica u Leskovcu će do kraja ove godine dobiti magnetnu rezonancu, a sledeće i angio salu. Meni kao nekom iz zdravstvene vlasti, predsednik je dostupan 24 sata, zna ime i prezime svakog deteta obolelog od retke ili teške bolesti, i o njihovom stanju se raspituje čak i kad im zdravlje nije više ugroženo - izjavila je Radojević Škodrić.

Rekla je da su edukaciju kadra u Leskovcu sproveli najveći eksperti iz KC Vojvodine, gde ovaj aparat postoji već duže vreme.

Takođe, u planu je da ovakve mamografe dobiju Vračar, Kragujevac, Niš, Vladičin Han, Babušnica, Kuršumlija, Negotin, ali i druga mesta sa ciljem da svaka žena u Srbiji dobije priliku da pravovremeno uradi pregled koji može da spasi život, a što će drastično doprineti očuvanju i unapređenju zdravlja naših građanki.

- I zato, zbog svih žena, prestanite da izmišljate ovakve stvari - zaključila je Radojević Škodrić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (16)

Loading
Rosa

10.11.2023 18:23

Ulaganje u zdravstvo od velikog je značaja za svaki grad u Srbiji.

Ceca

10.11.2023 18:24

Svaki grad u Srbiji treba da ima mamograf i magnetnu rezonancu.

Sandra

10.11.2023 18:26

Ovo je veliko olakšanje za sve žene u Leskovcu.

Srna

10.11.2023 18:27

Konačno žene u Leskovcu mogu da odahnu.