OPŠTA POMAMA ZA LEKOM ZA MRŠAVLJENJE! Stručnjak upozorila: ''Gubi se težina, ali NIJE magični štapić''

Autor:

Vesti

10.11.2023

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan je od najefikasnijih lekova za smanjenje telesne mase, ali da bi se postigli efekti mora da se promeni režim ishrane.

OPŠTA POMAMA ZA LEKOM ZA MRŠAVLJENJE! Stručnjak upozorila: ''Gubi se težina, ali NIJE magični štapić''

Foto: Shutterstock, Printscreen/YouTube/Vodič kroz Dijabetes

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je za upotrebu inekciju "zepbound" ("tirzepatid") koja je namenjena gojaznima kako bi smršali. Osim što moraju da imaju indeks telesne mase veći od 30 kg/m2, potencijalni pacijenti moraju da imaju bar još jedan parametar na koji prekomerna težina direktno utiče, kao što su visok krvni pritisak, dijabetes tipa 2 ili visok holesterol.

Iako je tokom studija dokazano da se pomoću ovog leka značajno gubi na težini, neophodno je ipak promeniti navike u ishrani, ali i svakodnevnim aktivnostima.

Kako za 24sedam govori prof. dr Katarina Lalić, načelnik na Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, u doba prave pandemije gojaznosti i dijabetesa tipa 2, koji ide ruku podruku sa prekomernom težinom, ovo je odlična vest, ali pacijenti treba da imaju na umu da to nije čarobni štapić pomoću kog će moći da nastave sa svojim starim navikama koje su i dovele do gojaznosti. Ako to urade, gojaznost će se vratiti po prestanku korišćenja leka.

Foto: Printscreen/YouTube/Vodič kroz Dijabetes

Dr Katrina Lalić

- "Tirzepatid", koji je osnova novog registrovanog leka "zepbound", odranije je poznat kao lek za dijabetes, ali je sada registrovan pod novim imenom kako bi bio namenjen samo za gojaznost. To je jedan od najefikasnijih lekova za smanjenje telesne mase, koji ima trostruki mehanizam jer aktivira lučenje hormona u tankom crevu čija je uloga da uspore želudac, podstaknu pankreas i kontrolišu glikemiju. Dakle, ima trostruko pozitivno dejstvo: brže se zasitite, manje ste gladni i odlično se luči insulin. Pokazalo se da ima odličan efekat na smanjenje gojaznosti, iako nije za to prvobitno smišljen - napominje prof. dr Katarina Lalić.

Nova varijanta samo za mršavljenje

Dok osnovni lek "tirzepadid" koriste dijabetičari, novu varijantu "zepbound" mogu da koriste i oni koji nemaju dijabetes ali su gojazni. Ipak, iako je možda najefikasnije što trenutno postoji na tržištu, ni on nije svemoguć.

- Gojaznost je hronična bolest, tako da ako lečite hroničnu bolest, kao što je recimo hipertenzija, koristite lekove da se ta bolest drži pod kontrolom. Ako prestanete da koristite lekove, bolest se vraća, ukoliko niste otklonili uzroke nastanka bolesti. Ono što su studije pokazale jeste da je efekat vraćanja telesne mase izražen, ukoliko niste vodili računa o ishrani i ukoliko se niste fizički aktivirali. Dakle, ako nastavite da vodite život načinom koji je i doveo do gojaznosti, ona će se vratiti nakon korišćenja leka - upozorava prof. dr Katarina Lalić.

S medicinskog stanovišta, ovaj lek je veliko pomoćno sredstvo da se gojaznost suzbije, jer ona neminovno dovodi do brojnih drugih problema.

- Suštinski, gojaznost je rezultat većeg unosa energije nego što potrošite. U njenom lečenju učestvuju različite struke, i nutricionista, i endokrinolog, dijetetičari... Osim što je cilj smanjiti telesnu masu, morate je i održavati, i zato je od presudnog značaja da unos energije i potrošnja budu na istom nivou. Da biste smršali morate ili smanjiti unos kalorija ili pojačati potrošnju. Ne postoji mogućnost da nastavite da jedete i da se ne krećete a da smršate - upozorava prof. dr Lalić.

Doktorka dodaje da svaki drugi gojazni pacijent koji redukuje za samo pet procenata svoju prekomernu težinu smanjuje za polovinu šansu da oboli od dijabetesa tip 2.

- To je za nekog ko ima 100 kilograma samo pet kilograma niže za godinu dana, i već je prepolovio šanse da oboli od dijabetesa. Brze dijete, brzi gubitak telesne mase, to nije preporučljivo. Svako može da smrša ako samo prestane da jede, ali stručnjaci su tu da vam pomognu da i održite to stanje, jer metabolički je organizam naštelovan tako da obično zadrži materije za slučaj nemanja hrane, pa se zato brzo vrati telesna masa. Najidealnije je da prevarite taj sebični sistem, da promenite metabolizam, jednostavno rečeno, tako što ćete da gubite dva-četiri kilograma mesečno kontinuirano. Uz to se preporučuje makar blaga fizička aktivnost. Počnite od toga da izađete iz autobusa stanicu pre kuće, ili da automobil parkirate malo dalje pa da prošetate. Tu nemate izgovor - nemam vremena za vežbanje niti nemam para za teretanu. Suština je da imate najmanje 60 minuta aktivnosti, od šetnje nadalje, i već ste pomogli sebi - poručuje prof. dr Katarina Lalić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading