ZAŠTO SE OVOG PUTA POLARNA SVETLOST VIDELA I U SRBIJI: Meteorolog otkriva SVE o spektaklu na nebu!

Autor:

Vesti

06.11.2023

15:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema rečima meteorologa Ivana Ristića, evo zbog čega nastaje ovaj fenomen!

ZAŠTO SE OVOG PUTA POLARNA SVETLOST VIDELA I U SRBIJI: Meteorolog otkriva SVE o spektaklu na nebu!

Foto: shutterstock

Aurora borealis, poznata i kao polarna svetlost, napravila je pravi nebeski spektakl u pojedinim delovima Vojvodine, što nije bilo zabeleženo još od 2003. godine.

Ova pojava, tokom koje se nebo preplavljuje živopisnim bojama i nijansama, obično je karakteristična za skandinavske zemlje, Rusiju, Aljasku i Island. Međutim, ovaj put je iznenadila meštane okoline Sombora, Vrbasa, Nove Crnje, Vršca, Bačke Palanke i drugih mesta u Vojvodini.

Meteorolog Ivan Ristić govorio je na ovu temu, a prema njegovim rečima, Sunce ima svoje periode aktivnosti na svakih 11 godina.

- Kada sunčeva aktivnost dostigne svoj vrhunac, postoji veliki broj sunčanih pega, tako smo i otkrili da se nešto dešava na Suncu i tada dolazi do velikih erupcija plazme i samog centra Sunca. Deo te plazme napušta sunčevu orbitu i kada je napusti, taj fenomen se naziva sunčev vetar. On sam po sebi putuje po našem sunčevom sistemu i deo tih čestica plazme stiže i do Zemlje, a zemljino magnetno polje usmerava ga južni i severni pol. Polarna svetlost postoji i na oba pola - za naš portal govori meteorolog Ristić.

Magične igre boja prošarale nebo

Prema rečima meteorologa, svetlosna pojava nastaje zbog sudaranja svih čestica koje se nalaze u plazmi, a to su elektroni  koji su najčešće vezani za atom kiseonika koji prelazi u stanje kada se dešavaju svetlosne pojave.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Magnetno polje Zemlje oslabilo

Te svetlosne pojave su u većini slučajeva žuto - zelene boje, a ovo što smo sada imali priliku da vidimo kod nas je crvene boje zato što se sve desilo na višim delovima atmosfere i magnetno polje Zemlje nije uspelo da pomeri te čestice prema severu i do pojave polarne svetlosti je došlo kod nas. To ukazuje na to da je izgleda došlo do slabljenja samog magnetnog polja Zemlje. Dosta naučnika isto tvrdi da iz nekog razloga magnetno polje Zemlje slabi i očigledno da ćemo osim promene klime imati i povremeno pojavu polarne svetlosti generalno na balkanskom podneblju, a vrlo moguće i kod nas - govori naš sagovornik i nastavlja.

Fenomeni na Jupiteru

Da bi planeta imala magnetno polje, ona mora da se okreće.

- Planete koje imaju rotaciju svog jezgra imaju svoje magnetno polje i kada dođe solarni vetar one se podešavaju prema tome. Ti fenomeni se dešavaju i na Jupiteru - kaže Ristić i ističe da je to kod nas baš retka pojava.

Oštra zima pred nama?

- Zbog maksimalne aktivnosti sunca, velika je šansa da ove i naredne godine bude oštrija zima. Bitno je napomenuti da kada dođe do solarne oluje i solarni vetar napusti Sunce, kreće se prosečnom brzinom od 500 kilometara u sekundi, a nekada je čak brži, i do 1.000 kilometara u sekundi. Potrebno mu je nekoliko dana da stigne od Sunca do planete Zemlje. Tada izaziva polarnu svetlost, ili geomagnetne oluje - naglašava meteorolog Ristić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading