LORAZEPAM I KSALOL GUTAMO KAO BOMBONICE! Zabrinjavajući podaci, lekove za smirenje i spavanje u Srbiji se piju duplo više nego u Evropi i Americi!

Autor:

Vesti

06.11.2023

10:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaka četvrta ili peta osoba u dobi od 20 do 25 godina periodično ili svakodnevno koristi neki od sedativa.

LORAZEPAM I KSALOL GUTAMO KAO BOMBONICE! Zabrinjavajući podaci, lekove za smirenje i spavanje u Srbiji se piju duplo više nego u Evropi i Americi!

Foto: unsplash/ Ksenia Yakovleva

U Srbiji, svake godine se prodaju oko 7 miliona pakovanja lekova za smirenje. Postoji raznolik spektar lekova za smirenje, od onih koji retko izazivaju zavisnost, poput bromazepama, do onih koji često uzrokuju zavisnost, kao što su lorazepam i ksalol.

Lekovi često služe kao "prva pomoć" u mnogim situacijama, a njihova upotreba je legalna i društveno prihvatljivija u poređenju s alkoholom i narkoticima. Zbog toga, problem zloupotrebe lekova može često proći neprimećen ili mu se ne pridaje dovoljan značaj.

Republika

Foto: Shutterstock

Lekovi

Naročito zabrinjavajuće je to što se lekovi za smirenje u Srbiji koriste dvostruko češće nego u Evropi i Americi.

Svi lekovi koji su označeni trigonikom (crvenim trouglom) imaju potencijal da utiču na psihomotornu koordinaciju i produže vreme reagovanja, stoga nije preporučljivo upravljati vozilom dok su pod njihovim dejstvom.

Lekovi za smirenje su u širokoj primeni već od šezdesetih godina i podvrgnuti su temeljnom proučavanju. Oni se smatraju znatno bezbednijim od mnogih drugih lekova i koriste se za lečenje različitih stanja, kao što su anksioznost, nesanica i opsesivno-kompulzivni poremećaj. Međutim, njihova zloupotreba ili nepropisna upotreba može rezultirati zavisnošću, što važi i za lekove za spavanje.

Kada su u pitanju lekovi za spavanje tj. hipnotici i oni se često uzimaju na svoju ruku. Jako je važno da se oni uzimaju u kontunitetu ne duže od dve do 3 nedelje i to isključivo pod nadzorom lekara.

Svaka zavisnost se izuzetno teško leči, a do nje se dolazi jako lako. Ukoliko se zavisnost razvila i dođe do nagle obustave leka javiće se oređeni simptomi- glavobolja, mučnina, preznojavanje, dijareja, gubitak apetita, ometanja vida i sluha, halucinacije i na kraju epileptični napad, prenosi B92.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading