LEKARIMA DOLAZE "POLUMRTVI" PACIJENTI! Mladima više nije marihuana prvi kontakt sa drogom, već OVI lekovi - nabavljaju ih na ULICI!

Autor:

Vesti

19.10.2023

09:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marihuana više nije glavna supstanca kojom mladi započinju zavisnost; sada je to češće lekovi za smirenje ili anksiolitici, kaže Dragan Vukadinović, načelnik Odeljenja za narkomaniju u Specijalnoj bolnici "Gornja Toponica".

LEKARIMA DOLAZE "POLUMRTVI" PACIJENTI! Mladima više nije marihuana prvi kontakt sa drogom, već OVI lekovi - nabavljaju ih na ULICI!

Foto: Shutterstock

"U apoteku se, kao i u kafanu, ulazi sa ozbiljnim predznanjem", ističe on.

Vukadinović je istakao i podatke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje koji ukazuju da se u Srbiji godišnje potroši oko 5,2 miliona kutija anksiolitika i više od 2 miliona pakovanja antidepresiva.

Međutim, naglašava da ovakvi brojevi ne bi trebali da nas navode na ishitrene zaključke. Broj lekova koji se konzumira po glavi stanovnika ne bi trebalo posmatrati kao obaveznu normu. Problem je mnogo kompleksniji od jednostavnog uopštavanja.

Republika

Foto: Shutterstock

Apoteka

Vukadinović ističe da su lekovi za smirenje i antidepresivi korisni i opravdani kada se koriste na propisani način pod nadzorom lekara. Problem nastaje kada se ovi lekovi zloupotrebljavaju, npr. kada se nabavljaju na crnom tržištu ili se uzimaju bez recepta.

Primjećuje da se poslednjih godina sve više mladih suočava s prvim kontaktom sa psihoaktivnim supstancama putem lekova za smirenje koje uzimaju na ulici, u školi, iz kućnih zaliha ili od dilera, a ne putem marihuane.

Ključna je ozbiljna edukacija građana kako bi stekli jasno razumevanje vrsta lekova, njihovih efekata i rizika koji se kriju iza njih. Vukadinović upoređuje posetu apoteci sa odlaskom u kafanu, naglašavajući potrebu za ozbiljnim predznanjem prilikom uzimanja lekova.

Što se tiče senzacionalističkih medijskih naslova koji mogu širiti netačne informacije o lekovima, Vukadinović smatra da oni nisu korisni u obrazovanju i prevenciji problema.

Na kraju, Vukadinović deli primer iz prakse o pokušajima zavisnika da unesu lekove u bolnicu, što ukazuje na kreativnost u kršenju zakona. Navodi kako lekari u Kliničkom centru u Nišu svake noći spašavaju život pacijentima koji su dovedeni u "polumrtvom stanju" zbog predoziranja lekovima. Sve ove situacije naglašavaju potrebu za razgovorom s kvalifikovanim stručnjacima kao putem za izlaz iz problema, prenose Južne vesti.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading