SRBIJA DOBIJA PRVI ISTRAŽIVAČKI CENTAR: Miodrag Kostić daruje društvu Palatu nauke!

Autor:

Vesti

31.10.2023

12:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Želja mog oca je da pruži priliku novoj generaciji mladih naučnika da karijere grade u svojoj zemlji, poručio sin zadužbinara i član UO Aleksandar Kostić.

SRBIJA DOBIJA PRVI ISTRAŽIVAČKI CENTAR: Miodrag Kostić daruje društvu Palatu nauke!

Foto: NEBOJŠA BABIĆ

Na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, u prisustvu predstavnika naučne i akademske zajednice, predstavljena je Zadužbina Miodraga Kostića, koja će otvoriti prvi centar za istraživanje i popularizaciju nauke u Srbiji Palatu nauke, a u koji je "MK grupa" uložila 25 miliona evra, što je svakako najveće izdvajanje u novijoj istoriji zadužbinarstva. To će biti prvi centar ovog tipa u našoj zemlji, a biće i najveći u širem regionu, s prostorom od 5.500 metara kvadratnih.

Njen osnivač Miodrag Kostić je u javnosti prepoznat kao jedan od najuspešnijih privrednika u regionu, ali i veliki humanista i filantrop. U dosadašnjoj karijeri je realizovao brojne društvenoodgovorne aktivnosti, a ovim činom i željom da ostavi trajnu vrednost narodima s ovih prostora zavređuje titulu modernog zadužbinara.

Govoreći na predstavljanju zadužbine svog oca, Aleksandar Kostić, član upravnog odbora, istakao je da se na projektu Palate nauke radilo poslednje dve godine, kao i da je taj projekat među najinspirativnijim koje su razvili i da su ponosni na njega.

- Ponosan sam što pozicioniramo nauku kao pokretačku snagu razvoja društva. Želja Miodraga Kostića je da Palata nauke pruži priliku novoj generaciji mladih naučnika da karijere grade u svojoj zemlji. Da im omogućimo da ovde rade u vrhunskim uslovima i kreativnom prostoru, kao u najboljim svetskim naučnim centrima. Jer su upravo oni budući lideri naučnotehnološkog napretka Srbije. Palata nauke biće mesto koje spaja radoznalost i strast za znanjem i slavi sposobnost ljudskog uma da stvara, otkrije i istraži - poručio je Aleksandar Kostić.

Foto: NEBOJŠA BABIĆ

 

Smeštena u srcu Beograda

Palata nauke - Zadužbina Miodraga Kostića, biće smeštena u jednoj od najlepših zgrada u centru Beograda, na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša. Ovom spomeniku kulture koji datira iz 1924. udahnuće novi život.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović istakla je koliko je značajno ulagati u nauku i obrazovanje, a posebno podržavati mlade i ohrabrivati ih.

- Uspostavljanje Palate nauke je veliki korak za našu naučnu zajednicu i pokazuje koliko je privreda važna u ovim procesima - rekla je ona i dodala da se, zahvaljujući zadužbini Miodraga Kostića i partnerstvu privatnog sektora i ETF, dobija Palata nauke, centar u kojem će se naći istraživači, a u kojem će građani moći bliže da se upoznaju s naukom.

- Ulaganje u nauku je ulaganje u budućnost. Palata nauke će biti mesto gde će nauka živeti punim plućima, ali i mesto gde će mladi moći da se zbliže s naukom - rekla je Begovićeva.

Foto: NEBOJŠA BABIĆ

 

Na skupu je svečano predstavljena saradnja s Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, čiji će profesori voditi 19 istraživačkih centara u Palati nauke. Zadužbina Miodraga Kostića obezbediće njima i njihovim studentima najbolje uslove i opremu za rad.

Velika čast za ETF

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Dejan Gvozdić rekao je da je tom fakultetu ukazana velika čast time što je prepoznat kao institucija koja se na najbolji način može programski uklopiti i svojim renomeom doprineti projektu Palate nauke.

- Kao najstarija i najistaknutija obrazovna i naučnoistraživačka institucija u oblasti elektrotehnike, računarstva i softverskog inženjerstva u Srbiji, fakultet će pristupiti ovom projektu s maksimalnom odgovornošću i željom da opravda ukazano poverenje - rekao je on.

Dodao je da je uveren da će projekti i aktivnosti laboratorija predstavljati značajan doprinos naučnopopularnim, obrazovnim i naučnostručnim sadržajima Palate nauke i podizanju svesti o važnosti visokotehnoloških istraživanja u unapređenju kvaliteta života, životne sredine i društva u celini.

 

19 istraživačkih centara

  • Centar za razvoj softvera za projektovanje i upravljanje u elektroenergetici
  • Centar za 3D zvuk
  • Centar za lasersku tehniku i holografiju
  • Centar za industrijski internet
  • Centar za ispitivanje električnih mašina i hibridnih pogona
  • Centar za multimodalno biomedicinsko inžinjerstvo
  • Centar za obradu informacija i komunikacija inteligentnih objekata
  • Centar za primenjenu matematiku
  • Centar za harverdsku obradu signala
  • Centar za robotiku
  • Centar za monitoring i dijagnostiku u elektroenergetici
  • Centar za industrijsku automatizaciju i obradu signala
  • Centar za inteligentne elektroenergetske mreže
  • Centar za obradu podataka i kompleksne mreže
  • Centar za bežične, mobilne i IOT mreže i sisteme
  • Centar za promenu veštačke inteligencije
  • Centar za neuromorfnu fotoniku
  • Inovacioni centar
  • ICT akademija

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading