MINISTARKA ZDRAVLJA SAOPŠTILA ODLIČNU VEST: Zubari se vraćaju u domove zdravlja!

Autor:

Vesti

30.10.2023

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi s overenom zdravstvenom knjižicom moći će besplatno da idu na pregled ili reše problem.

MINISTARKA ZDRAVLJA SAOPŠTILA ODLIČNU VEST: Zubari se vraćaju u domove zdravlja!

Foto: Shutterstock

Nakon nekoliko godina borbe stomatolozi se vraćaju u domove zdravlja. To znači da će građani koji imaju overenu zdravstvenu knjižicu moći da koriste stomatološke usluge u domovima zdravlja, saznaje Republika.

Ovu vest potvrdila je nedavno za medije i ministarka zdravlja dr Danica Grujičić, koja je istakla da je bila velika greška što su stomatolozi izbačeni iz domova zdravlja.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

PROMENA ZAKONA

- To je ideja. Videli smo da je velika greška napravljena kada je stomatologija izbačena iz domova zdravlja. Ima mnogo nezaposlenih stomatologa koje bismo zaposlili. Da bismo to realizovali, radimo intenzivno na promeni zakona - poručila je ministarka dr Danica Grujičić.

Osim za pacijente, ovo je pozitivna vest i za stomatologe, s obzirom na to da će nezaposleni iz ove branše dobiti šansu da se profesionalno ostvare.

Dr Aleksandar Stojanović, direktor doma zdravlja na Paliluli, u razgovoru za Republiku ističe da je ovo veoma pozitivna vest, koja će obradovati i pacijente i stomatologe.

- Cilj je prvenstveno da stomatolozi prošire delatnosti i da mogu da pregledaju sve, a ne samo trudnice i decu. Potrebno je od najranijeg doba decu voditi kod stomatologa jer smo nacija koja ima veoma lošu statistiku kada je reč o bolesti zuba. Karijes i sve te bolesti zuba na vreme treba sprečiti i zato smatram da je ovo veoma pozitivna odluka jer će sada svi koji imaju zdravstvenu knjižicu moći da obave pregled kod stomatologa - poručuje dr Stojanović.

Foto: Strahinaj acimovic

 

On ističe da će se sada ići kod stomatologa, kao što su dosad pacijenti posećivali lekare drugih specijalnosti, ginekologe, kardiologe i ostale i obavljali sve što je potrebno.
Stomatolog M. I. već nekoliko godina čeka na posao i rekla je da ju je ova vest veoma obradovala, te da je njenim kolegama i njoj koji, takođe, ne rade, ulila nadu.

- S radošću smo primili ovu vest. Smatram da je ovo dobro za pacijente, ali i za nas stomatologe koji do sada nismo mogli da nađemo posao. Ovo znači nova radna mesta, kao i bolje zdravlje ljudi. Zaista je bilo potrebno - poručuje naša sagovornica.

BIĆE BOLJA STATISTIKA

Podsetimo, u Srbiji je statistika, kada je reč o zdravlju zuba, poražavajuća, s obzirom na činjenicu da zdrave zube nema ni 40 odsto dece. Prema rečima stručnjaka, glavni uzrok svakako je neredovan odlazak kod stomatologa, čemu je sasvim sigurno doprinelo i njihovo odsustvo iz domova zdravlja. Naravno, kao drugi faktor navodi se i loša higijena zuba jer ljudi u Srbiji nisu dovoljno edukovani.

U komori 7.000 stomatologa

Stomatološka komora ima preko 7.000 članova. U intervjuu koji je nedavno dao dr Milojko Jovanović, predsednik komore, dve trećine stomatologa je iz privatnog sektora, a jedna trećina je u državnom.

BEZ SVIH ZUBA ČAK 700.000 LJUDI

Istraživanje Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" iz 2019. pokazalo je da oko 700.000 građana Srbije u vilici nema nijedan zub. Glavni uzrok ove zapuštenosti su cene usluga stomatologa, što ukazuje i na to koliko je pravilna odluka da se oni vrate u domove zdravlja.

Foto: pexels.com

 

Zubari u Srbiji uvereni su da novac nije glavni razlog zbog kojeg pacijenti zapuste zube.
Oni smatraju da je strah najčešća asocijacija na zubara i glavni uzrok što ih pacijenti izbegavaju. Kažu da je većini pacijenata bol ili otok glavni uzrok dolaska u ordinaciju.

Takođe, pacijenti prestaju da dolaze na nastavak terapije čim uspeju da im umanje bol. Ponovo odu kod zubara kad se bol ili otok vrate, za šta je terapija komplikovanija i skuplja. Dešava se i da menjaju stomatologe jer osećaju sramotu zbog nedolaska.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bumbar

31.10.2023 08:39

Pa nisu ni otišli osim po cenovniku!?