REVOLUCIJA U SRPSKOM ZDRAVSTVU: Sela dobijaju POKRETNE AMBULANTE sa VRHUNSKOM OPREMOM!

Autor:

Vesti

29.10.2023

10:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka zdravlja, Danica Grujičić, najavila je senzacionalnu vest koja će obradovati sve stanovnike sela i manjih mesta u Srbiji!

REVOLUCIJA U SRPSKOM ZDRAVSTVU: Sela dobijaju POKRETNE AMBULANTE sa VRHUNSKOM OPREMOM!

Foto: Privatna arhiva

U cilju poboljšanja zdravstvene zaštite, ministarka je odlučila da se pokrene projekat koji će omogućiti pacijentima da reše čak 85 odsto zdravstvenih problema, bez odlaska u gradsku bolnicu!

Pokretne ambulante, opremljene vrhunskim medicinskim aparatima, biće postavljene u ruralnim područjima širom zemlje. Lekari opšte prakse će biti obučeni da obavljaju preglede pomoću ultrazvučnih aparata, rendgena i EKG uređaja. Ova inovativna tehnologija omogućiće brze i precizne dijagnostičke procedure, čime će se značajno olakšati život pacijentima.

Ministarka Grujičić istakla je da će pokretne ambulante biti osposobljene da pruže sveobuhvatnu zdravstvenu negu, uključujući i malu laboratoriju i set za reanimaciju. Ovaj korak će omogućiti lekarima da iz jedne kapi krvi obave čak 20 analiza! Takođe, ambulante će biti opremljene i vozilima, što će omogućiti organizaciju skrininga i prevoz pacijenata na preglede.

Uz sve ove inovacije, pokretne ambulante će takođe imati i prostor za stomatologe. Ministarka je naglasila da je greška napravljena kada je stomatologija izbačena iz domova zdravlja, te će ovaj projekat ispraviti tu nepravdu.

Ministarka Grujičić je najavila i da će država zadržati svoje apoteke, a planirana je i transformacija Apoteka Beograd u Apoteke Srbije. Ova hrabra odluka ima za cilj sprečavanje ucenjivanja od strane privatnih apoteka, čime će se obezbediti alternativa za pacijente i zadržati konkurencija na zdravstvenom tržištu.

Tu nije kraj inovacijama! Ministarka je otkrila i plan za izgradnju stanova za zdravstvene radnike, kako bi se osiguralo da imaju smeštaj u blizini ambulanti. Realizacija ovog projekta, koji je odobrila Svetska banka, trebalo bi da započne sledeće godine.

Ministarka Grujičić je naglasila da je važno obučiti zdravstvene radnike za rad sa modernom medicinskom opremom, ali je istakla da su današnji aparati mnogo jednostavniji za korišćenje i obuke su znatno kraće nego ranije.

Uz sve ove promene, ministarka je najavila i revidiranje lista čekanja, kako bi pacijenti lakše mogli da zakazuju preglede. Zahvaljujući boljoj organizaciji rada i novim uređajima, liste čekanja će biti značajno smanjene!

Ova hrabra i revolucionarna inicijativa Ministarke Grujičić će doneti značajne promene u zdravstvu Srbije. Pokretne ambulante sa vrhunskom opremom, stanovi za zdravstvene radnike i revizija lista čekanja samo su neki od koraka ka unapređenju zdravstvene zaštite. Građani će napokon biti u mogućnosti da reše većinu svojih zdravstvenih problema, bez putovanja u grad.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading