ANALIZA POLITIČARA I NJIHOVOG GOVORA TELA: Marko Stojanović: Piramida odlika visokoumnih

Autor:

Vesti

30.10.2023

20:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kad su ruke u položaju piramide, one odaju čoveka koji je usmeren ka višim interesima i koji razgrće, rešava probleme.

ANALIZA POLITIČARA I NJIHOVOG GOVORA TELA: Marko Stojanović: Piramida odlika visokoumnih

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Aleksandar Vučić

Ivica Dačić je super šef, odgovara na poruke, ali se ne javlja na pozive. Ume lepo da peva, ali zna i da fašira, ocenjuje Marko Stojanović, glumac i funkcioner SPS. Kao vrsni tumač neverbalne komunikacije i govora tela, u razgovoru za Srpski telegraf i Republiku otkrio je koje poruke šalju vodeći političari u Srbiji, kao i najpoznatiji državnici s međunarodne scene.

Foto: Republika.rs

 
  • Odrastao si u parku između Predsedništva i Skupštine, te je ulazak u politiku nekako bio logičan.

- U životu sam uvek gledao da mi ne bude dosadno, svašta sam probao. Kada sam uplivao u glumačke vode i igrao u pozorištu, uvek me je zanimalo kako sve to izgleda. Kačio sam reflektore, razvlačio kablove... Da ne može niko da mi kaže da nešto ne umem, što mi se kasnije isplatilo. Osećao sam potrebu da vratim nešto društvu. U početku je to bio humanitarni rad, kojim se i danas bavim. Politika je nekako logičan sled svega toga.

Foto: Tanjug-J.Ilić

 
  • Kako bi ocenio scenski nastup i pevačke sposobnosti šefa Ivice Dačića?

- Ume da falšira. To je postalo deo njegovog imidža. S jedne strane, to je dobro, on je vrlo vešt, inteligentan je, školovan, promućuran... Oseti trenutak kada treba malo opustiti atmosferu da bi moglo nešto da se postigne, da bi postigao neki rezultat. Otuda, pretpostavljam, to pevanje.

  • Ti si stručnjak za govor tela. Šta znači piramida, koja je karakteristična za Vučića?

- Imamo četiri vrste piramide: vertikalnu, horizonatalnu, obrnutu i skrivenu. Sve četiri su odlike visokointeligentnih i visokofokusiranih ljudi. E sad, ako su prsti usmereni ka gore, reč je o usmerenju na više ciljeve, položena pokazuje da je reč o čoveku koji razgrće i rešava sve probleme. Obrnuta piramida se najčešće koristi kada je u pitanju sedeći položaj, koja je dosta skrivena. To su ljudi koji imaju sve te odlike, ali ne žele da ih ističu i tu je ova, koja je skrivena, kojoj ime sve kaže.

Foto: Tanjug/Ap

 
  • A Zelenski i Putin, koje poruke šalje njihov govor tela?

- Putin je sve to učio, a Zelenski uči sada. Zelenski je glumac, on vlada tim nekim stvarima očigledno. Njega sada diznajniraju, i to je očigledno zbog toga što nosi te maslinastozelene majice. S druge strane, imate Putina, koji vlada telom, koji ima vrlo neobičan hod, s jednom rukom koja se ne kreće i drugom koja se kreće... Kažu, urbana je legenda, ne znam da li je istina, da se ta desna ruka ne kreće mnogo, da su tako učili u KGB, da bi on mogao brže-bolje da dohvati pištolj, pa mu je to ostalo. Ne znam da li je tačno, ali zanimljivo zvuči. On je nizak čovek, pa visinu mora da nadomesti stavom. Vi njega nikada nećete videti pogurenih ramena, on uvek ide grudima napred da stavi do znanja ko je tu gazda, ko je vođa čopora.

Foto: Tanjug/AP

 

Uvlačenje glave je znak straha

  • Možemo li u svakodnevnom životu da prepoznamo da li neko ima problem?

- Svi imamo tendenciju, kad nam nije dobro, da se pogurimo, da uvlačimo glavu u ramena, kad nam je teško, kad smo deprimirani... Kada se plašimo. Kao kad nas pitaju da li znamo nešto, a mi odgovorimo ne. Odjednom vidite kako se uvuče glava u ramena. To je od straha.

  • Daj nam neke konkretne savete. Kako možemo da pomognemo sami sebi?

- U psihologiji i govoru tela imate i taj obrnuti proces, a to je da zauzmete stav koji bi trebao da nosi određenu emociju i da taj stav posle nekog vremena izazove tu emociju u vama, dođe do lučenja nekih hormona. Nas telo odaje i prodaje. I to uvek. Vrlo je teško sakriti neverbalnu komunikaciju, može, ali je to vrlo teško. S druge strane, tu se kreće od emocije ka stavu, ka pokretu i ono obrnuto. Kada stanete ponosno, spuštenih ramena, otvorenih grudi, dakle stanete onako hrabro, dobićete određenu dozu hrabrosti. Probajte.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Teona

30.10.2023 20:15

Vučić najbolji politicar jedini koji je razvio Srbiju i unapredio zbog toga ga toliko napadaju

Ana

30.10.2023 20:19

Govor tela se tumači na više načina, to nemora ništa da znači.