SPAVALI SMO SAT DUŽE, ALI... Letnje računanje vremena je gotovo, lekari kažu - SADA NAM TREBA PRIVIKAVANJE!

Autor:

Vesti

29.10.2023

08:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Noćas je okončano letnje računanje vremena, što znači da su časovnici vraćeni za jedan sat unazad.

SPAVALI SMO SAT DUŽE, ALI... Letnje računanje vremena je gotovo, lekari kažu - SADA NAM TREBA PRIVIKAVANJE!

Foto: Shuterstock,

Iako ovo pomeranje omogućava dodatan sat sna, istraživanja su ukazala na potencijalne zdravstvene probleme koje ono može izazvati.

Posebno problematično može biti za meteoropate i hronične bolesnike, iako čak i ljudi bez prethodnih zdravstvenih problema nisu potpuno pošteđeni.

Osećaji rasejanosti, pospanosti, umora i glavobolje samo su neki od simptoma koji će uticati na vaš organizam, koji će zbog ove iznenadne promene svakako biti pod stresom.

Mnogim ljudima smeta i potrebno je vreme kako bi se navikli. Popijte kafu, uzimajte tečnosti dovoljno, doručkujte na vreme, jedite voće, povrće, fiizički se krećite tokom dana i onda će vam biti lakše uveče da zaspite, a sutradan i da se lakše probudite. Da bi se organizam navikao potrebno je nekoliko dana, ipak svaki organizam je priča za sebe, pa tako kod nekoga može to privikavanje trajati i malo duže - objasnila je medijima ranije dr Ljiljana Velkov, profesorka anatomije i fiziologije,

Pre nekoliko godina, Evropska unija je najavila plan da eliminiše praksu promene letnjeg i zimskog računanja vremena i umesto toga uspostavi jedinstveno vreme, ali do danas taj plan nije realizovan.

Zimsko računanje vremena se primenjuje svake godine poslednjeg vikenda u oktobru, kada se časovnici vraćaju unazad za jedan sat, dok se prelazak na letnje računanje vremena dešava krajem marta, kada se vreme pomera unapred za jedan sat.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading