U NEDELJU SPAVAMO SAT DUŽE, ALI... Zimsko računanje vremena utiče na naš organizam, evo čega treba da se pazite!

Autor:

Vesti

26.10.2023

09:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zimsko računanje vremena započinje u nedelju, 29. oktobra, u 3 sata ujutru, kada se kazaljke pomere unazad sa 3 na 2 sata, pružajući nam dodatan sat za spavanje.

U NEDELJU SPAVAMO SAT DUŽE, ALI... Zimsko računanje vremena utiče na naš organizam, evo čega treba da se pazite!

Foto: pixabay.com/Montaža

Pre nekoliko godina, Evropska unija je najavila nameru da ukine letnje i zimsko računanje vremena i usvoji jedinstveno vreme, ali do danas to se još nije ostvarilo. Ovaj predlog, podržan od strane Evropskog parlamenta 2019. godine, čeka odobrenje država članica.

Prelazak na zimsko računanje vremena dešava se svakog poslednjeg vikenda u oktobru, tokom noći između subote i nedelje, dok prelazak na letnje računanje vremena nastupa poslednje nedelje u martu, kada se vreme pomeri jedan čas unapred.

Većina računara, mobilnih telefona i modernih uređaja automatski će prilagoditi se zimskom računanju vremena, ali ako imate analogni časovnik ili stariji uređaj koji to ne radi automatski, ne zaboravite da sami pomerite kazaljke unazad za jedan čas, sa 3 na 2 sata.

Republika

Foto: pixabay.com

Sat

Inače, sat koji se zbog pomeranja unazad pojavljuje dvaput između dva i tri sata, označava se prvi put kao 2A, a drugi put kao 2B.

Pomeranje kazaljki često se doživljava kao prilika za dodatni sat sna, no ima dublji uticaj na naš organizam. Posebno problematično može biti za meteoropate i hronične bolesnike, iako čak i ljudi bez prethodnih zdravstvenih problema nisu potpuno pošteđeni.

Svaka osoba ima svoj unutrašnji biološki ritam, pa je potrebno određeno vreme da se uskladi kada ovaj ritam bude narušen.

Mnogi, naročito zaposleni, shvataju da prelazak na zimsko računanje vremena znači da će svetlost dana biti skraćena tokom radnih dana, što predstavlja još jedan neželjeni efekat ovog pomeranja sata koje nam se približava, a za koje se malo ko raduje.

Republika

Foto: Photo by Mpho Mojapelo on Unsplash

Sat

Kako to utiče na naše zdravlje?

Sve te nepovoljne posledice se odražavaju na naše mentalno stanje i prirodni biološki ritam, a takođe utiču i na naše opšte zdravstveno stanje jer Sunce predstavlja ključni izvor vitamina D.

Osobe koje su posebno osetljive na ove promene će za povratak u normalan režim potrebati najmanje dve nedelje, kako bi se adaptirale na novi biološki ritam koji im odgovara.

Menjanje godišnjih doba ima značajan uticaj na našu psihu, pa nije iznenađujuće da pomeranje sata može izazvati promene u raspoloženju i često se manifestuje kao glavobolja.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading