EVO KAKO POMERANJE SATA UTIČE NA LJUDE: Zdravlje može da se pogorša, ali jedna AKTIVNOST provereno pomaže!

Autor: M.O.

Lifestyle

15.10.2023

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako pomeranje sata može da utiče na ljude, postoji način da to olakšate.

EVO KAKO POMERANJE SATA UTIČE NA LJUDE: Zdravlje može da se pogorša, ali jedna AKTIVNOST provereno pomaže!

Foto: pexels.com

Zimsko pomeranje sata, odnosno prelazak sa letnjeg na zimsko računanje vremena i obrnuto, može imati različite efekte na zdravlje ljudi. 

U noći između 28. i 29. oktobra, u tri sata ujutro, pomerićemo naše časovnike za jedan sat unazad, odnosno na dva sata. To će nam omogućiti da spavamo jedan sat duže, što može delovati povoljno. Međutim, važno je napomenuti da iako mnogi znaju da ova promena nije pogodna za meteoropate i hronične bolesnike, to ne znači da ne može uticati na one koji nemaju posebne zdravstvene tegobe.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Šetnja vam može pomoći da lakše prebrodite ovaj period

 

Promena sata može poremetiti unutarnji biološki ritam i spavačke navike, što može dovesti do kratkotrajnih efekata, uključujući:

Prilagođavanje: Vašem telu može biti potrebno nekoliko dana da se prilagodi novom vremenskom rasporedu. Tokom tog perioda, možete osećati manju dezorijentaciju i promene u obrascima sna i budnosti.

Povećanje umora: Iako će vam omogućiti dodatni sat sna, promena sata može poremetiti vaš cirkadijalni ritam i dovesti do privremenog osećaja umora.

Meteoropate i hronični bolesnici: Osobe koje već pate od određenih zdravstvenih problema ili su osetljive na promene vremena mogu doživeti dodatne teškoće tokom prilagođavanja na promenu sata.

- Kada smo zdravi i provodimo relativno mnogo vremena napolju, sve je lakše. Ako to nije slučaj ili se naš sistem ne prilagodi dobro, stvari mogu da se prolongiraju - rekao je dr Henrik Oster, direktor Instituta za neurobiologiju Univerziteta u Libeku.

Najvažnije je da ujutru provedete dovoljno vremena na svetlosti. U idealnom slučaju, izađite u šetnju napolje. Ukoliko ovo nije moguće, i svetlost sijalica može pomoći. Nasuprot tome, ako je se sat pomerio unazad tj. počelo je zimsko računanje vremena, svetlu se morate izlagati u večernjim satim, prenosi "National Geographic". 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading