STEFAN IZ BEOGRADA OTIŠAO DA RADI U TEL AVIV, A ONDA JE POČEO UŽAS: Piješ kafu, oglase se sirene, svi beže u skloništa!

Autor:

Vesti

26.10.2023

09:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako su naši sugrađani rado odlazili na privremeni rad u zemlje u Evropi, poslednjih godina je i Tel Aviv bio privlačan. Stefan (25) iz Beograda zaposlio se kao kuvar za platu od 4.000 evra, ali nije ni slutio da će u toj zemlji izbiti rat.

STEFAN IZ BEOGRADA OTIŠAO DA RADI U TEL AVIV, A ONDA JE POČEO UŽAS: Piješ kafu, oglase se sirene, svi beže u skloništa!

Foto: Tanjug/AP

- Došao sam u Izrael na par meseci da zaradim i da se vratim kući, međutim ovaj rat me je zarobio. Krio sam se i sklanjao dok ne dođe vreme za let, moleći se da ga ne otkažu po ko zna koji put - rekao je Stefan o agoniji koju je doživeo kada se angažman iz snova pretvorio u košmar.

Nakon stresne situacije oko početka rata u Izraelu i borbe oko zakazivanja letova, koji su se, kako je rekao, otkazivali na dnevnom nivou bez obzira na plaćene karte, na kraju je uspeo da nađe let do Beča, odakle je stigao u Beograd.

- Imao sam sreće da ne gađaju grad dok sam išao do aerodroma - rekao je Stefan.

Posao u Tel Avivu

Ovaj Beograđanin je u Tel Aviv došao preko prijatelja koji je tu radio osam meseci.

- Kada sam razgovarao sa gazdom restorana, rekao mi je da mu treba šef kuhinje, ponudio mi je platu od 4.000 evra da startujem - kaže on, što je oberučke prihvatio.

Plata je posle tri meseca trebalo da skoči na cifru od 6.000 evra.

Uz to, dogovrili su se da mu bude plaćen stan, tri obroka i put do posla, a išao je autobusom, tačnije menjao je dva prevoza. Takođe, radilo se 7 sati 6 dana sedmično, a on navodi da su "svi uslovi bili super".

Za "Blic Biznis" je otkrio još da u tom restoranu pomoćni kuvari imaju platu oko 2.500 evra, a plata konobara se kreće od 2.000 do 3.500 evra.

Od početka rata radila samo dostava

Na pitanje kako je funkcionisao restoran otkako je počelo bombardovanje Tel Aviva, Stefan je rekao su prestali sa radom i da je funkcionisala samo dostava i to u određeno vreme, a prikazao nam je i prepisku iz njihove poslovne grupe

- Sve je zavisilo od toga kao agencije za dostavu rade, pa su se prema tome i naši poslodavci usklađivali - rekao je ovaj kuvar.

- Pazite na sebe (...) ne pojavljujte se na poslu dok vas prethodno ne pozovemo - stoji, između ostalog, u poruci koju je rukovodstvo poslalo svojim radnicima u prvim danima sukoba.

On je rekao da su mu prijatelji javili da su u petak ponovo počeli sa redovnim radom.

Stefan je dodao da neki kafići nisu zaustavljali rad, ali ograničeno im je radno vreme na nekoliko sati preko dana.

- Ako se desi da krene sirena dok pijete kafu, svi prvo beže u sklonište. Oni su navikli na to - opisuje jednu od scena sagovornik.

Objasnio je da oni svi izlaze napolje čim se situacija malo smiri i tako u krug.

Posle ovakvog iskustva rekao je da se više neće vraćati u Tel Aviv, već će potražiti posao u svom rodnom gradu u Srbiji.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading