Patrijarh Porfirije osveštao crkvu krugu Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu

Autor:

Vesti

21.10.2023

17:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Uprave Dejan Carević izjavio je da je patrijarh svojim ponovnim dolaskom iskazao ne samo poštovanje, već i veliku brigu za mladiće i devojke koji se nalaze u Vaspitno-popravnom domu.

Patrijarh Porfirije osveštao crkvu krugu Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu

Foto: spc.rs

Patrijarh srpski Porfirije osveštao je danas, zajedno sa episkopom kruševačkim Davidom, osveštao je hram Svetih apostola Filimona i Onisima u krugu Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu, objavljeno je na patrijarhovoj Fejsbuk stranici.

Kako se navodi, poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) se posle osvećenja obratio okupljenima i istakao zahvalnost državi Srbiji i nadležnima, što je danas hram Božiji postavljen u centar Vaspitno-popravnog doma.

- U gradu carskom, u gradu ljubavi, na ovom mestu gde se vaspitavaju mladi došavši ovde sa mnogim ranama, sa mnogim ožiljcima, sa ko zna kakvim skrivenim bolovima i tugama, sa ko zna kakvim unutarnjim detinjim raspećima koja su ih dovela do toga da izgube orijentir, da zalutaju, da izgube put, i, evo, blagodareći brizi ljudi koji vaspitavaju i rade ovde, ali i brizi države Srbije, postoji ovakvo mesto gde oni koji vaspitavaju i oni koji imaju svojevrsno raspeće, mogu da zajedno uzrastaju - rekao je patrijah.

On je istakao da koliko god izgubili orijentir, nikada nismo izgubljeni ukoliko imamo kotvu, ukoliko imamo stub plameni koji gori tu u našoj blizini. 

- Ukoliko postoji ljubav, taj stub i simbol stuba, a simbol kotve jeste upravo ovaj hram. Ovde u ovom hramu i oni koji vaspitavaju i oni koji se vaspitavaju dolaziće da se obrate Bogu, upravo polazeći od činjenice da znamo da smo živi kao narod i živi kao pojedinci - poručio je Porfirije.

Savetujući sve okupljene, a pre svega štićenike Vaspitno-popravnog doma, Patrijarh je naglasio da će ovaj hram biti mesto susreta sa Bogom u kome će svako moći da uzrasta u lepoti, ljubavi, u sticanju mira, mesto na kome ćemo bez mržnje u srcu čuti glas Božiji, koji nas uvek uči da negativne emocije – bes, mržnja, ljutnja, nikada nisu van nas i van naše kontrole.

Spoznajom naših slabosti i trudom, u saradnji sa blagodaću božijom, s Bogom, možemo biti bolji.

- Ovo je mesto gde će se služiti Sveta Liturgija i gde ćemo imati šansu i izvan oka bilo koga spolja da ogledamo sebe u licu Hristovom, u Njemu kao ogledalu, i da prepoznamo šta to treba da popravimo, kako bismo bili dobri i bolji i sebi i svima drugima - poručio je patrijarh.

On je naglasio da se moli, kako za one koji rade u ovoj ustanovi, tako i za one koji dolaze da se vaspitaju u njoj.

- Nije važno ko je vaspitač i ko je vaspitavani, nego da i jedni i drugi, svako noseći svoje poslušanje, ali i svoja iskušenja, ljubavlju se trude da zajedno idu napred - rekao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije blagoslovio je sve prisutne, i vaspitače i one koji bivaju vaspitavani, kao i sve građane Kruševca, poželevši im da se u radosti okupljaju u tom hramu.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je ranije da je u pitanju druga poseta srpskog patrijarha toj ustanovi budući da je poglavar SPC u junu 2021. godine obišao VP Dom.

Direktor Uprave Dejan Carević izjavio je da je patrijarh svojim ponovnim dolaskom iskazao ne samo poštovanje, već i veliku brigu za mladiće i devojke koji se nalaze u Vaspitno-popravnom domu.

- Niko nije bez grešaka i niko nije bez padova, baš kao što je patrijarh Porfirije više puta do sada celom društvu ukazao, misleći na sve one ljude kojima je naša podrška potrebna svakog dana... Svi smo na istom zadatku - da ih naučimo da je jedna greška samo faza u životu koju mogu da iskoriste kao priliku da odgovore izazovima - rekao je Carević.

On je naglasio da se štićenicima pruža sva potrebna podrška kako bi naučili da budu samostalni, vredni i odgovorni mladi ljudi.


-Zato ih učimo zanimanjima koja su veoma traženi na tržištu rada. Ovde imaju mogućnost da nauče da budu dobri moleri, stolari, automehaničari - rekao je on.

U dobijenim sertifikatima o završenim obukama za različite poslove i zanate nigde se ne navodi da su stečeni u ovoj ustanovi kako bi se izbegla moguća diskriminacija kad istekne vaspitna mera.

Iz tog razloga se briše i evidencija o boravku štićenika u VP Domu po njihovom izlasku iz ove ustanove.

- Podsetio bih da je tim od pet sjajnih dečaka prošle sedmice osvojio drugo mesto na Svetskom prvenstvu u šahu za lica lišena slobode, dok su prošle godine bili prvaci sveta - rekao je Carević i dodao da su ovi uspesi od ogromnog značaja za njihovo samopouzdanje i razvoj.

Direktor Uprave je istakao da je izgradnjom crkve ispunjena zakonska, ali i ljudska obaveza prema štićenicima koji se nalaze u ovoj ustanovi. 

- Omogućili smo štićenicima da ostvare svoja verska prava u hramu posvećenom Bogu, veri i ljubavi prema ljudskom rodu. Njegova vrata su otvorena za pripadnike svih vera koji nose dobrotu u sebi - zaključio je Carević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading