PORODICE U SRBIJI UGLAVNOM IMAJU SAMO JEDNO DETE! Objavljeni podaci Popisa: Iznenadićete se koliko roditelja ima troje mališana!

Autor:

Vesti

20.10.2023

15:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema rezultatima Popisa iz 2022. godine u Republici Srbiji, zabeleženo je ukupno 1.311.712 porodica sa decom, što čini 69 odsto od ukupnog broja od 1.904.314 porodica u zemlji, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

PORODICE U SRBIJI UGLAVNOM IMAJU SAMO JEDNO DETE! Objavljeni podaci Popisa: Iznenadićete se koliko roditelja ima troje mališana!

Foto: Shutterstock

Srećna porodica

Najčešći tip porodica su one sa jednim detetom, što čini 54,3 odsto, zatim slede porodice sa dvoje dece sa udelom od 36,1 odsto. Porodice sa troje dece čine 7,8 odsto, dok su porodice sa četvoro i više dece manje od dva odsto ukupnog broja porodica.

Pogledano prema tipu porodice, najviše su zastupljene porodice koje čine "bračni par sa decom" sa udelom od 43,35 odsto, dok slede "bračni par bez dece" sa udelom od 28,1 odsto. Nakon toga, sledi "majka s decom" sa 16,8 odsto, "otac s decom" sa 4,7 odsto, "vanbračni par sa decom" sa četiri odsto i "vanbračni par bez dece" sa tri odsto.

Kada se analizira udeo porodica sa jednim detetom, primećuje se da je najveći među "majka s decom" (73,1 odsto) i "otac s decom" (71,2 odsto). Kod porodica tipa "bračni par s decom," nema značajnih razlika između onih sa jednim detetom (45,5 odsto) i onih sa dvoje dece (42,8 odsto). Što se tiče "vanbračnih parova sa decom," 50 odsto takvih porodica ima jedno dete, dok nešto više od trećine ima dvoje dece (34,2 odsto).

Udeo porodica sa troje ili više dece je najmanji kod tipova "majka s decom" i "otac s decom," gde iznosi oko 4,5 odsto, dok je najveći kod "vanbračnih parova sa decom," gde čini 15,8 odsto ukupnog broja takvih porodica.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading