NE MOGU SVI DA BUDU MENADŽERI, NEKO MORA DA BUDE I MAJSTOR! Miroslav se školuje za OVAJ posao i želi da otvori svoju radionicu! (FOTO)

Autor:

Vesti

19.10.2023

13:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Često se postavlja pitanje da li u Srbiji ima ili nema, dovoljno mladih ljudi koji žele da se školuju i budu zanatalije, jer je evidentno da trenutno majstora svih profila nedostaje u našoj zemlji.

NE MOGU SVI DA BUDU MENADŽERI, NEKO MORA DA BUDE I MAJSTOR! Miroslav se školuje za OVAJ posao i želi da otvori svoju radionicu! (FOTO)

Foto: RINA

Iz Saobrćajno-mašinske škole u Čačku stiže jedan svetao primer, jer su zanataska odeljenja u toj obrazovnoj ustanovi sve punija. Mirosav Panić, jedan je od onih koji kad završi školovanje želi biti majstor i imati svoju radionicu.

- Prvi put sam kod komšije video cnc mašinu, svidelo mi se kako to sve izgleda i kako se na njoj radi. Kad sam birao školu, ovo mi je bila prva želja i uspeo sam da upišem. Činjenica je da ne možemo svi da budemo inženjeri, menadžeri, neko mora da bude i majstor. Ja ću se kroz školavnje potrudi da steknem dobro znanje, pa kasnije kad to završim pokušam da otvorim i svoju firmu - rekao je za RINU Miroslav koji se školuje za operatera mašinske obrade.

Za ove mlade ljude koji su odlučili da budu majstori svog zanata, nastava je prilagođena tako da ima mnogo praktičnih časova, što je za njih i najvažnije. Posle tri godine, oni iz škole izlaze spremni za rad, obučen su i spretan kadar, a verovatnoća da će završiti na Nacionalnoj sužbi za zapošljavanje veoma je mala.

- Najveći fokus zapravo jeste na toj praktičnoj nastavi. Oni se tokom prve godine upoznaju sa materijalima, mašinama i priborom, posle uče kako raditi na tim mašinama i onda na kraju i sami prave određene delove, zahtevne komade uz kontrolu profesora. Poenta je da svaki učenik iz škole izađe kao obučen kadar i lako pronađe posao. Naravno, kako su moderne tehnologije preuzele i oblast mašinstva, ovo je sada oblast u kojoj stalno moraju da nadograđaju svoja znanja kroz rad i iskustvo - izjavio je Dragiša Teofilović, organizator praktičlne nastave u Mašinsko-saobraćajnoj školi.

Ova obrazovna ustanova u Čačku postoji punih 120 godina, u prethodnom periodu videlo da se je sve manje đaka koji je upisuju, međutim tokom poslednjih godina taj trend se ipak promenio jer je ove godine u prve razrede upisano 262 učenika. Škola ukupno ima 962 đaka koji stiču znanje iz 14 različitih zanimanja, raspoređenih u pet oblasti - mašinstvo, mehatronika, saobraćaj, tekstilstvo i umetničko odeljenje.

- Poslednjih nekoliko godina vidan je povećan broj zainteresovane dece koja žele da upišu određeni smer na mašinstvu. Tome je definitivno doprinelo tržište rada i razvoj firmi koje traže takve kadrove. Našu školu često kontaktiraju privrednici i pitaju nas da im predložimo određene kadrove. Učenici sa odličnim praktičnim znanjem u rukama, vrlo lako mogu da pronađu posao i to je ono što ih motiviše da upišu ovu srednju školu. Veoma smo srećni što su naša odeljenja sve punija. Na nama je da im obezbedimo uslove za što bolje obrazovanje i mi konstantno radimo na tome - kazao je Mirko Lazović, direktor Mašinsko-saobraćajne škole.

Osim dečaka, sve više je i devojčica koje upisuju ovu školu. Najveći broj upisanih jeste na tekstilstvu i umetničkom odeljenju, ali ima i onih koje biraju mašinstvo i saobraćaj i kako kaže Lazović, nakon završenog obrazovanja budu zaista odlični majstori.

Mašinsko-saobraćajna škola u Čačku svojim učlenicima pruža i mogućnost dualnog obrazovanja, tako da đaci i tokom školovanja stiču ogromna znanja radeći posao za koji se školuju u različitim frmama, a neretko se dešava da baš tu nastave svoj rad i posle završteka srednjeg obrazovanja.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading