IZABRANE SU NAJLEPŠE SRPSKE REČI, ALI IH SRBI NE PRIHVATAJU: Prikačica, susramlje - većina negativno komentarisala predloge!

Autor:

Vesti

17.10.2023

15:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako je sudeći po komentarima, predlozi za nove reči u srpskom jeziku nisu baš najbolje prihvaćene.

IZABRANE SU NAJLEPŠE SRPSKE REČI, ALI IH SRBI NE PRIHVATAJU: Prikačica, susramlje - većina negativno komentarisala predloge!

Foto: ShutestockWikipedia

Duhoklonuće, prohujak, prikačica, smućak, susramlje, ovo su samo su neke od reči koje su se našle na listi ovogodišnjeg takmičenja, koji je organizovao sajt ,,Mala biblioteka" iz Londona, čiji je cilj pornaći ,,najlepšu srpsku reč".

Na pomenutom takmičenju pobedu je odnela reč ,,duhoklonuće", koja je inače predlog za reč koja je u srpskom jeziku ponzata kao depresija. Pored nje u javnom glasanju pobedu su odnele i reči „beztebnost" , koja je ponela drugo mesto, dok se na trećem mestu, prema javnom glasanju, našla reč „beznemož".

Prohujak, susramlje, smućak, umosklop, hladovinanje, zasutravanje i opazica su takođe nove reči koje su se našle na listi predloga. Tvorac sajta ,,Mala biblioteka" Veljko Žižić, koji je ovo takmičenje organizovao kaže da je veoma zadovoljan, jer smatra da je ceo ovaj proces pokrenuo ljude na razmišljanje.

- Reči koje su pobedile zasluženo su istaknute. "Duhoklonuće", reč koja je pobedila i u žirijskom i u javnom glasanju više je nego dostojna srpskog jezika. Jedna od sudija se ka toj reči odredila ovako: "Kao da je Laza Kostić skovao". Njeno značenje, kao i činjenica da je pobedila i u javnom glasanju, veoma su značajni. To daje neočekivanu dubini zajedničkom razmišljanju. Nalazimo se u vremenu teških izazova i ova reč to odražava - istakao je Žižić.

Ipak, s druge strane, mišljenje ljudi u Srbiji, kada je reč o ovoj pojavi nije pozitivno, već naprotiv, pa je većina komentara bila negativna, kada se govorilo o predlotima za nove reči u našem jeziku, aludirajući najviše na to da ,,kopiramo Hrvate, kojima smo se do skoro smejali".

- Upravo smo izgubili pravo da se podsmevamo Hrvatima. "Malomorgen" će ovo proći u Srbiji! Počeli smo kao hrvati da izmišljamo reči. Stvarno smo nisko pali. Ko normalan može da depresiju nazove duhoklonuće?! Izgleda da ćemo i mi imati zrakomlat! A tako smo se lepo podsmevali Hrvatima. Da se nosite i vi i oni iz Londona. Nikada ništa dobro nije nama Srbima došlo od engleza, pokvarenih i oneredim im se na takvu reč. Nismo mi duhovi, nego duhovni ljudi. Ovo više podseća na hrvatski, nego na srpski, čuj duhoklonuo, pa trebalo bi duhovnoklonuo. Sve sam očekivao, ali da će se Srbi truditi da budu veći Hrvati od Hrvata to nisam - glasila je većina komentara po kojima se jasno može zaključiti da ovako skovane reči nisu dobrodošle u srpski jezik.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Pavle Ćosić

18.10.2023 15:35

Надајмо се да се овај конкрс више неће одржавати. Много велика срамота за Србију. И мене су звали да учествујем па сам одбио.