VESIĆ: Nova deonica auto-puta znači više novih radnih mesta i bolji standard

Autor:

Vesti

14.10.2023

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar je rekao da je u planu još nekih 600 kilometara i da u ovom trenutku Srbija najviše gradi auto-puteva u Evropi.

VESIĆ: Nova deonica auto-puta znači više novih radnih mesta i bolji standard

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Ministar Goran Vesić

Ukupna dužina auto-puta od Rume do Šapca sa mostom preko Save, koja je danas puštena u saobraćaj, iznosi 24,6 kilometara, i to za stanovnike ovog kraja znači više novih radnih mesta, bolji životni standard i uslove života, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

On je za Tanjug danas govorio o novootvorenoj deonici auto-puta, projektima koji se nadovezuju na ovu značajnu saobraćajnicu i drugim investicijama u saobraćaju, ali i isteku roka za prijavu na legalni priključak na komunalnu infrastrukturu. Vesić je naglasio da će do kraja godine koršćenje deonice auto-puta od Rume do Šapca biti besplatno, a nakon toga će ono koštati 100 dinara.

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Goran Vesić

Ministar je rekao da se sada nastavlja sa izgradnjom brze saobraćajnice prema Loznici, koja treba da bude završena do kraja sledeće godine i da će raditi još 15 kilometara veze Slijepčević-Badovinci prema Pavlovića ćupriji, i da će ceo ovaj put povezati na glavnu saobraćajnicu što će mnogo značiti za Loznicu i Šabac i sve ljude koji tu žive.

- Trenutno se gradi više od 461 kilometara, auto-puteva i brzih saobraćajnica - rekao je Vesić.

Vesić je naveo i da će u narednom periodu u Kini biti potpisani ugovori za još dve velike saobraćajnice, a to su Beograd - Zrenjanin - Novi Sad dužine 105 kilometara i "Osmeh Vojvodine", saobraćajnica koja povezuje Bački Breg, Sombor, Kulu, Vrbas Srbobran, Stari i Novi Bečej, Kikindu i Srpsku Crnju, dužine preko 190 kilometara.

- To znači da će novih 300 kilometara biti potpisano, i da će se raditi skoro 800 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica - saopštio je Vesić.

Ministar je rekao da je u planu još nekih 600 kilometara i da u ovom trenutku Srbija najviše gradi auto-puteva u Evropi. On je rekao da je od ovih poslova najbliži završetku deo Moravskog koridora, za manje od mesec dana, i deonica Iverak-Lajkovac koja će Valjevo spojiti na auto-put Miloš Veliki. Vesić je naveo da je danas Šabac spojen na mrežu srpskih auto-puteva, i da će u novembru biti spojen Kruševac, kao i da se Valjevo takođe spaja, a sledeće godine to se očekuje za Kraljevo, Vrnjačku banju i Trstenik, kao i Požarevac preko Dunavskog koridora.

- Kao što vidite, jedan po jedan veliki centar se spaja - naglasio je Vesić. On je rekao da će se sledeće godine završiti i brza pruga do Subotice, već u martu ili aprilu 2025. i da će se od Beograda do tog grada stizati za sat i deset minuta.

- Imamo para da gradimo sve ove puteve, što je najvažnije - rekao je Vesić.

On je dodao da je bivši gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović obećavao da će da izgradi auto-put uz neku kanadsku koncesiju i da "nikada nisu uspeli da naprave nijedan centimetar puta".

Vesić je govorio i o prijavi na legalni priključak na komunalnu infrastrukturu i rekao da sutra u ponoć ističe rok i da mnoge opštine rade i sutra da bi primile zahteve.

- Sa podacima od petka ujutru do sada se u celoj Srbiji prijavilo gotovo 30.000 građana, a taj broj je sada sigurno već - rekao je Vesić, uz napomenu da će u utorak imati tačne podatke.

Vesić je rekao da je dalja procedura takva da svi prijavljeni dobijaju rešenja od opštine ako ispunjavaju uslove i odlaze u komunalana preduzeća, a da dalja dinamika zavisi od tehničkih kapaciteta samih preduzeća.

Građani koji budu odbijeni imaju mogućnost da se žale ministarstvu, naveo je Vesić On je uputio poziv komunalnim preduzećima, kako lokalnim tako i republičkim, da se organizuju kako bi što pre omogućili građanima priključke.

Vesić je govorio i o spremnosti SNS-a za održavanje vanrednih izbora 17. decembra i podsetio da je predsednik Vučić rekao da je stranka "uvek spremna za izbore".

- Mi uvek želimo da proverimo poverenje i na te izbore izlazimo sa našim rezultatima, imamo šta da ponudimo biračima - poručio je Vesić.

On je dodao da je teško voditi kampanju u uslovima pritisaka na Srbiju i pomenuo situaciju na KiM, kao i pritske koji se odnose na uvođenje sankcija Rusiji. ''Predsednik Vučić čuva našu zemlju od ratova, od toga da ne vodimo tuđe ratove, gledamo da vodimo pametnu politiku...'', zaključio je Vesić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (2)

Loading
Bumbar

15.10.2023 10:20

Vesić kralj!

Bumbar

16.10.2023 17:42

Pošto mi nikada ne objavite komentar namerno pošaljem da je kralj i vi mi objavite! Od mene više zbogom i nije kralj!