POSLA IMA, AL' KADRA NI ZA LEK! Republički seizmološki zavod Srbije ostao BEZ seizmologa: Oglasili se iz RSZ, evo ŠTA je uzrok!

Autor:

Vesti

12.10.2023

15:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U tekućoj godini je do sada raspisano pet javnih konkursa na kojima se javio ili veoma mali broj kandidata ili se nije javio nijedan kandidat, navode za Republiku iz RSZ.

POSLA IMA, AL' KADRA NI ZA LEK! Republički seizmološki zavod Srbije ostao BEZ seizmologa: Oglasili se iz RSZ, evo ŠTA je uzrok!

Foto: printscreen/Google Earth, shutterstock

Republički seizmološki zavod Srbije ostao je bez seizmologa, nakon što je Goran Krunić, jedini diplomirani geofizičar dao otkaz.

Ovu informaciju preneli su beogradski mediji, kao i da je njegovo ime uklonjeno i sa sajta (u delu gde se navodi ko obavlja seizmološke poslove).

Na sajtu je naznačeno da je ova institucija u potrazi za stručnim kadrom (sa, ili bez radnog iskustva), pa smo, shodno tome, na adresu RSZ-a poslali zvanični mejl sa pitanjima.

Zanimalo nas je ko će sada da nas obaveštava o informacijama od javnog značaja i kakav je plan Republičkog seizmološkog zavoda Srbije za dalji rad.

Foto: shutterstock

Seizmologija

Mediji su takođe preneli i da je nedostatkom kadra ugrožen ugled ove institucije, a kako je Republika istražila ovaj slučaj, došli smo do drugih informacija.

Sve nedoumice na ovu temu razrešio nam je RSZ, odgovarajući na naša pitanja.

Kako je navela i sama institucija, Zavod nijednog trenutka nije prekinuo obaveštavanje javnosti o dogođenom zemljotresu.

Odgovor koji smo dobili prenosimo u celosti.

- Zavod nijednog trenutka nije prekinuo obaveštavanje javnosti o dogođenom zemljotresu.Na poslovima dežurnog seizmologa trenutno imamo jednog kolegu, uz povremenu pomoć još dvoje zaposlenih.Trenutni broj angažovanih svakako ne zadovoljava potrebe Zavoda za ostvarivanje jedne od njegovih osnovnih delatnosti:

24-časovnog dežurstva i monitoringa, te se kroz pripravnost i radom na daljinu u slučaju jačih zemljotresa na teritoriji Republike Srbije ažuriraju podaci o dogođenom zemljotresu i izveštava javnost putem internet portala Zavoda van redovnog radnog vremena.

Sve slabija zainteresovanost mladih za posao

Oni su takođe naveli i da je trenutni broj zaposlenih, nažalost, posledica više faktora konstantno prisutnih poslednjih godina: od višegodišnje zabrane zapošljavanja, prirodnog odliva u penziju u kratkom vremenskom periodu i slabe zainteresovanosti mlađih kolega za zapošljavanje i rad u Zavodu.

- Zavod je u prethodnom periodu stalno iskazivao potrebu za zapošljavanjem novih kolega raspisivanjem javnih konkursa za popunjavanjem upražnjenih radnih mesta. Primera radi, u tekućoj godini je do sada raspisano pet javnih konkursa na kojima se javio ili veoma mali broj kandidata ili se nije javio nijedan kandidat.

Zabrinjavajuć podatak: Nijedan kandidat nije prošao testiranje

Od prijavljenih kandidata nijedan nije prošao ni osnovna testiranja funkcionalnih kompetencija sprovedena od strane Službe za upravljanjem kadrovima republičkih organa kako bi se kvalifikovao za proveru posebnih funkcionalnih kompetencija neophodnih za oglašeno radno mesto, navode iz RSZ-a, a kako dodaju - slična situacija se dogodila i u 2021. i 2022. godini.

- Zavod će i u narednom periodu uložiti maksimalne napore na popravljanju kadrovske situacije u skladu sa kadrovskim planom koji predviđa optimalan broj zaposlenih i nastaviće sa raspisivanjem javnih konkursa za popunjavanje upražnjenih radnih mesta. U toku je postupak angažovanja još dvoje iskusnih seizmologa čiju realizaciju očekujemo u narednih deset dana.

Obavezna obuka novog kadra 

Kandidati bez iskustva prolaze program obuke radi osposobljavanja za odgovarajuće radno mesto.

Zavod uključivanjem u međunarodne projekte pokušava da stvori povoljne uslove za angažovanje i stručno usavršavanje mladih kolega sa fakulteta. Poslednji primer je uzimanje učešća u AdriaArray inicijativi putem koje će Zavod, kao i mlade kolege koje bi bile angažovane, imati priliku da u saradnji sa vodećim svetskim stručnjacima koriste najsavremenije tehnologije, softvere i metodologije iz oblasti seizmologije. Zavod učestvuje na evropskom sastanku seizmologa u onlajn formatu koji je ponuđen učesnicima koji nisu u mogućnosti da lično prisustvuju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading