DOBRA VEST ZA ELEKTRIČNA VOZILA: Na srpskim auto-putevima biće do 320 EV punjača!

Autor:

Vesti

12.10.2023

11:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bitno je poboljšati sadašnju infrastrukturu.

DOBRA VEST ZA ELEKTRIČNA VOZILA: Na srpskim auto-putevima biće do 320 EV punjača!

Foto: www.profimedia.rs

Na autoputevima u Srbiji će biti postavljeno između 80 i 320 punjača za električne automobile od kojih će svaki imati po dva mesta za punjenje, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Istaknuto je da će ovo značajno unaprediti trenutnu infrastrukturu, budući da se trenutno na svim našim putevima nalazi otprilike 100 punjača različitih kategorija.

Vesić je podsetio da je nedavno raspisan Javni poziv za odabir partnera koji će finansirati postavljanje 16 "zelena punjača" duž postojećih autoputeva u Srbiji. Naglasio je da je postavljanje ovih punjača od velike važnosti zbog rastućeg broja električnih automobila u zemlji, prenosi B92.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je u julu ove godine registrovano 20% više električnih automobila nego u istom mesecu prošle godine. Takođe je istakao da Nemačka trenutno broji oko 1,1 milion električnih vozila, a u još tri evropske zemlje broj električnih automobila prelazi pola miliona, a to su Velika Britanija (640.000), Francuska (605.000) i Norveška (603.000).

Vesić je napomenuo da je u Norveškoj čak 80% od svih novoregistrovanih električnih automobila bilo prošle godine, a globalno je prodato oko 10 miliona električnih automobila u 2022. godini, sa očekivanjem da će se taj broj povećati na oko 14 miliona u ovoj godini.

Takođe je podsetio da je EU donela odluku da do 2026. godine na svakih 60 kilometara autoputa bude postavljen jedan punjač za električne automobile.

Najavio je i transformaciju 16 postojećih odmorišta duž autoputeva u "zelene stanice", gde će biti postavljeno između pet i 20 punjača za električne automobile, svaki sa dva mesta za punjenje, a takođe će sadržati restorane, kafiće, prodavnice i igrališta za decu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Crni

12.10.2023 12:21

Ko placa struju? Svi mi ili onaj cije je vozilo? Pre svega mislim na javnim parkinzima gde samo dodjes i prikacis se. Infrastruktura kosta, takodje i amortizacija da ne zaboravimo 30-80kw potrosene struje takodje. Ko placa ili je sve besplatno odnosno nadjosmo cup sa novcem o kom predsednik prica godinama?