ZAVRŠAVAJU RADNI VEK, A JOŠ UVEK MLADIĆI! Ove profesije mogu i do 10-15 godina ranije u penziju - ovoliko im para leže na račun!

Autor:

Vesti

11.10.2023

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prosečna vojna penzija u maju iznosila je oko 69.000 dinara za profesionalna vojna lica na teritoriji Srbije.

ZAVRŠAVAJU RADNI VEK, A JOŠ UVEK MLADIĆI! Ove profesije mogu i do 10-15 godina ranije u penziju - ovoliko im para leže na račun!

Foto: pixabay.com

Vojnici i policajci u Srbiji imaju određene privilegije kada je reč o odlasku u penziju i visini penzija, u skladu sa Zakonom o Penzijskom i Invalidskom Osiguranju.

Ovi zaposleni, uključujući pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Bezbednosno-informativne agencije (BIA), Vojnobezbednosne agencije (VBA), Vojne obaveštajne agencije (VOA), Ministarstva spoljnih poslova, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Poreske policije i Vojne Srbije, imaju pravo na beneficirani radni staž.

Evo nekoliko ključnih tačaka o beneficiranom radnom stažu i pravima na penzije za ove kategorije zaposlenih:

- Sa 55 godina života i 24 godine staža osiguranja, od čega 14 godina efektivno provedenih na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, lice ima pravo na starosnu penziju.

- Podoficiri i oficiri u Vojsci Srbije mogu otići u penziju sa 53 godine života i 40 godina penzijskog staža.

- Pukovnici u Vojsci Srbije mogu otići u penziju sa 54 godine života i 40 godina penzijskog staža.

- Pripadnici specijalnih jedinica BIA, VBA i VOA mogu otići u penziju sa 53 godina života i 20 godina efektivno provedenih na određenim specifičnim poslovima u specijalnoj jedinici.

Ostali policijski službenici mogu otići u penziju sa 60 godina života i 25 godina rada, od čega 15 godina efektivno provedenih na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

Beneficirani radni staž podrazumeva da je lice efektivno radilo opasne poslove najmanje 10 godina za starosnu penziju i 5 godina za invalidsku penziju. Osim toga, lica koja samostalno plaćaju staž mogu dobiti pravo na beneficirani radni staž, pod uslovom da se utvrdi da su zaista obavljala teške i opasne poslove koji su zakonski obuhvaćeni ovom beneficijom.

Prosečna vojna penzija u maju iznosila je oko 69.000 dinara za profesionalna vojna lica na teritoriji Srbije, prema podacima Penzijskog i Invalidskog Osiguranja (PIO Fonda). Dužina ukupno navršenog penzijskog staža osiguranika može uticati na visinu penzije, a postoje i posebni uslovi i članovi zakona po kojima se iznos penzije uvećava za 20 odsto.

BONUS VIDEO 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading