DECA ŽRTVE NASILJA USKORO DOBIJAJU SOS TELEFON! U Nišu otvoreno Savetovalište za zlostavljanu DECU!

Autor:

Vesti

09.10.2023

16:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako brojne psihološke studije govore o štetnosti telesnog kažnjavanja dece, veliki broj roditelja u Srbiji nasilno disciplinuje decu.

DECA ŽRTVE NASILJA USKORO DOBIJAJU SOS TELEFON! U Nišu otvoreno Savetovalište za zlostavljanu DECU!

Foto: Photo by Tim Gouw on Unsplash

U Nišu je otvoreno prvo savetovalište za decu žrtve nasilja u Srbiji, a otvaranju ovog savetovališta „kumovala” je statistika niškog Centra za socijalni rad koja svedoči da godišnje bude oko 200 prijava nasilja nad decom.

Savetovalište je otvoreno u okviru Sigurne kuće, čiji je stručni tim u prethodnom periodu prošao kroz različite vrste edukacija kako bi na najbolji način pristupio deci koja su postala žrtve nasilja, a predviđen je i terapeutski rad sa roditeljima, kao i organizovanje preventivnih aktivnosti za sprečavanje nasilja nad decom. Uskoro će biti otvoren i SOS telefon za decu kojima je potrebna pomoć i podrška stručnih osoba, a u narednim mesecima biće potpisani i sporazumi sa okolnim opštinama, pa će i deca koja nisu iz Niša imati mogućnost da potraže pomoć ovog savetovališta, prenosi Politika.

Foto: Shutterstock

Deca

Iako brojne psihološke studije govore o štetnosti telesnog kažnjavanja dece, veliki broj roditelja u Srbiji nasilno disciplinuje decu. Podaci Unicefovog istraživanja govore da gotovo polovina roditelja u našoj zemlji veruje da je „batina iz raja izašla”, dok je u romskim naseljima stanje još problematičnije 0- čak 67 očeva i majki fizički kažnjava decu. I istraživanje Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu iz 2020. godine pokazuje da je 63 odsto roditelja barem jednom tokom detetovog života koristilo fizičku agresiju, dok je u nedelji koja je prethodila istraživanju to učinilo 13 odsto roditelja.

Kao dva najuobičajenija razloga za primenu fizičke discipline nad decom, roditelji često navode neposlušnost i situacije u kojima je dete došlo u opasnost. Prema većini roditelja u ovom istraživanju, prvi put su disciplinovali svoje dete kada je imalo između dve i tri godine. Ovo nije iznenađujuće jer se u tom periodu deca često suočavaju sa prirodnim neposlušnim ponašanjem, besnim izlivima i prkosom, što često nazivamo "strašna druga godina života".

Rezultati istraživanja pokazuju da roditelji najčešće primenjuju fizičku disciplinu tako što udaraju decu po zadnjici (to radi trećina roditelja). Šest odsto roditelja koristi tvrde predmete kao što su kaiš, četka ili štap kako bi disciplinovali dete. Sedam odsto roditelja štipa dete, dok isti procenat njih povlači dete za uši ili glavu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading