PRAVOSLAVCI OVDE NAJVIŠE GREŠITE! Evo na koji način se pravilno celivaju ikone i šta je najvažnije!

Autor:

Vesti

06.10.2023

19:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovim jasnim smernicama vernicima se pruža pravilan način za izražavanje poštovanja prema svetim predmetima.

PRAVOSLAVCI OVDE NAJVIŠE GREŠITE! Evo na koji način se pravilno celivaju ikone i šta je najvažnije!

Foto: Uprava carina

U svakoj crkvi na sredini je ikona onog svetitelja kojem je hram posvećen ili dotičnog praznika, malo napred udesno je ikona Spasitelja, dok je ulevo ikona Majke Božje. Mnogi vernici često osećaju nesigurnost kada je u pitanju pravilno celivanje ikona, Jevanđelja, Krsta i Moštiju. Neki se pitaju koliko puta treba celivati ikonu, dok drugi razmišljaju o mestu na ikoni gde bi trebalo da se celivaju predmeti.

Celivanje ikona je duboko ukorenjen oblik izražavanja ljubavi i poštovanja prema svetiteljima i svetim predmetima u srpskoj pravoslavnoj tradiciji. Ovo činimo sa iskrenom verom i skrušenošću, ali postavlja se pitanje kako pravilno izvršiti ovaj obred.

Srpska pravoslavna crkva je izdala "Pravoslavni pojmovnik za početnike" kako bi pomogla vernicima da razumeju pravila celivanja ikona i drugih svetih predmeta. Prema ovom pojmovniku, postupak celivanja je precizno opisan:

"Pri celivanju Evanđelja, krsta, moštiju i ikona treba se najpre prekrstiti, uz mali poklon. To učiniti i drugi put, pa onda celivati, a po celivanju opet se prekrstiti i načiniti mali poklon treći put. Kad stoje jedno pored drugog Evanđelje i krst, ili Evanđelje i ikona, najpre se celiva, uz navedene male poklone, Evanđelje, onda krst pa ikona."

Ovim jasnim smernicama vernicima se pruža pravilan način za izražavanje poštovanja prema svetim predmetima. Ovo ritualno celivanje je duboko ukorenjeno u verovanju da ikone i drugi sveti predmeti predstavljaju duše svetih i da se putem ovog čina vernici povezuju sa njihovom svetlošću i blagoslovom.

Pojmovnik takođe daje smernice o tome koje delove ikona treba celivati, zavisno o tome koja ikona je u pitanju. Na ikoni Hristovoj, na primer, celiva se ruka ili noga, dok se na ikoni Bogorodice i Svetih celiva ruka, a ne lice. Na ikoni nerukotvorenog obraza Hristovog ili odsečene glave Sv. Jovana Krstitelja, celivaju se vlasi.

Ovaj pravoslavni pojmovnik pomaže vernicima da osete duboko duhovno iskustvo pri celivanju ikona i svetih predmeta u crkvi, istovremeno ih podsećajući na važnost poštovanja i vere.

Celivanje ikona je, dakle, ne samo običaj, već i duboko duhovno iskustvo koje spaja vernike sa svetlošću i dušama svetaca. Kroz jasne smernice i pravila, Srpska pravoslavna crkva omogućava vernicima da izraze svoju veru i poštovanje na pravilan i duboko duhovan način.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading