DANAS SLAVIMO ZAŠTITNIKA LOVACA. ŠUME I GORE! Da bi vas pratila sreća - uradite OVO! (VIDEO)

Autor:

Vesti

03.10.2023

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plemenita legenda o svetom Jevstatiju i njegovoj zaštiti prirode.

DANAS SLAVIMO ZAŠTITNIKA LOVACA. ŠUME I GORE! Da bi vas pratila sreća - uradite OVO! (VIDEO)

Foto: Printskrin/SPC

Današnji dan je poseban za sve lovce, zaljubljenike u prirodu i vernike koji slave svetog Jevstatija ili Evstatija, zaštitnika lovaca, šuma i gore. Ova svetkovina posvećena je sećanju na svetitelja čiji je život bio obogaćen plemenitim delima i čudesnim događajima.

Sveti Jevstatije, ili kako se zvao u mladosti - Plakida, živeo je od 70. do 120. godine posle Hristovog rođenja, u Rimu. Bio je strastveni lovac i vojskovođa u vreme cara Tita i Trajana. Međutim, njegov životna priča dobija poseban značaj zbog trenutka koji ga je preobrazio.

Na Veliki petak, dok je Plakida krenuo u lov, dogodilo se nešto izvanredno. Dok je bio usredsređen na traganje za plenom u šumi, naišao je na jelena. Između rogova jelena, iznenada se pojavio svetao krst, a glas Gospodnji ga je pozvao da se obrati svešteniku hrišćanskom i da se pokrsti. Plakida, inspirisan ovim natprirodnim iskustvom, poslušao je Božiju poruku i postao hrišćanin, dobivši novo ime - Jevstatije.

Nakon krštenja, Jevstatije se ponovo uputio u istu šumu gde je doživeo čudo. Kleknuvši, zahvaljivao je Bogu i tada mu se ponovo obratio tajanstveni glas predskazavši mu stradanje koje će uslediti. Jevstatije je tada sa svojom porodicom napustio Rim i sklonio se u Egipat, gde je proveo petnaest godina prerušen i skriven od progona.

Međutim, sudbina ga je sustigla kada su oficiri poslati od strane cara Andrijana, koji je nasledio Trajana, otkrili njegovu lokaciju u Egiptu. Kako je odbio da prinese žrtvu poganskim bogovima, Jevstatije je podvrgnut mučenju i zverskim napadima, ali mu nije naudeno. Na kraju je bačen u telo usijanog metalnog vola, gde je preminuo kao mučenik. Trećeg dana, njegovo telo je izvađeno iz vola bez ikakvih povreda od vatre, što je čudo koje se povezuje sa svetim Jevstatijem.

Danas, sveti Jevstatije se slavi kao velikomučenik i zaštitnik lovačke zajednice širom sveta. Njegova hrabrost i odanost veri ostavili su dubok trag u hrišćanskoj istoriji. Danas se ovaj dan često obeležava tako što se ljudi upute u prirodu, šume, i livade kako bi proslavili zaštitnika prirode. Veruje se da će to doneti dobru "lovačku" sreću i blagoslov za sve one koji ga slave.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading