DANAS JE SVETI AGATONIK! Slava našeg poznatog pesnika - ali i dan kada OBAVEZNO TREBATE URADITI JEDNU STVAR! (FOTO)

Autor:

Vesti

04.09.2023

05:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još u Carigradu je podignut hram posvećen Svetom Agatoniku.

DANAS JE SVETI AGATONIK! Slava našeg poznatog pesnika - ali i dan kada OBAVEZNO TREBATE URADITI JEDNU STVAR! (FOTO)

Foto: Printskrin/spc.rs

Sveti Agatonik je hrišćanski svetitelj i mučenik iz 4. veka koji se slavi u Srpskoj pravoslavnoj crkvi 4. septembra, po narodnom običaju poznat i kao Arlijevdan. Živeo je u Nikomediji i propovedao je jevanđelje među Grcima koji su većinom bili pagani.

U vreme progona hrišćana pod carem Maksimijanom, Sveti Agatonik je uhapšen zajedno sa Svetim Zotikom, koji je bio njegov učenik, i drugim hrišćanima koji su se zatekli u gradu. Zajedno sa njima odveden je u Vizantiju.

Tokom puta su preminuli Sveti Zotik, Teoprepije i Akindin. Sveti Severijan je ubijen kod Halkidona. Na kraju, Sveti Agatonik i ostali hrišćani su posečeni mačem pred carem Maksimijanom u gradu Silimvriji u Trakiji.

Foto: Printskrin/spc.rs

 

U Carigradu je kasnije podignut hram posvećen Svetom Agatoniku. Dan Svetog Agatonika pada u doba Međudnevice, između Male i Velike Gospojine. Tokom ovog perioda održavaju se vašari i narodni sabori širom Srbije, uključujući i današnji dan. Ovaj dan je po narodnom verovanju povoljan za trgovinu, pa se organizuju razni vašari na kojima se okupljaju prodavci i kupci. Tradicija kaže da je dobro za napredak kuće sve što se danas pazari, i nekada su ljudi obavljali velike kupovine baš na ovaj dan.

Osim toga, ovaj period se smatra vremenom za susrete i obnovu prijateljstava kako bi svi ušli u zimu u miru i blagostanju.

Vredno je napomenuti da je Sveti Agatonik bio i slava srpskog pesnika Jovana Dučića, a njegovi potomci u Trebinju i okolini i dalje obeležavaju Arlijevdan kao svog sveca zaštitnika.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading