STIŽE NOVAC ZA STUDENTE! Imaće od 13.000 do 30.000 mesečno - evo kako se prijavljuje!

Autor:

Vesti

04.10.2023

16:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prijave će biti otvorene do 31. oktobra 2023. godine.

STIŽE NOVAC ZA STUDENTE! Imaće od 13.000 do 30.000 mesečno - evo kako se prijavljuje!

Foto: Shutterstock

Ministarstvo prosvete saopštilo je danas da su počele prijave studenata za stipendije i kredite, a konkurs će trajati do 31. oktobra. Ova prilika omogućava studentima da konkurišu za različite vrste finansijske podrške kako bi nastavili svoje visokoškolsko obrazovanje.

Ministarstvo prosvete nudi tri vrste studentskih stipendija:

Foto: NIS

 

- Stipendije za redovne studente državnih visokoškolskih ustanova koji nisu u radnom odnosu i koji su postigli prosečnu ocenu najmanje 9,00. Mesečni iznos stipendije je 13.000 dinara i isplaćuje se u 10 jednakih mesečnih rata.

- Stipendije za izuzetno nadarene studente državnih fakulteta. Ove stipendije se dodeljuju od treće godine studija ili sa ostvarenih 120 ESP bodova. Studenti koji su prvih godina studija ostvarili prosečnu ocenu najmanje 9,00, nisu gubili nijednu godinu tokom studija i upisivali godine studiranja na budžetu mogu se prijaviti. Mesečni iznos stipendije varira i iznosi 24.000 dinara za osnovne i master studije i 30.000 dinara za doktorske studije, isplaćuju se u 12 jednakih mesečnih rata.

- Stipendije za studente koji studiraju nedostajuća zanimanja u prosveti. Ovoj stipendiji mogu se prijaviti studenti državnih visokoškolskih ustanova koji su upisani prvi put u drugu ili treću godinu studija prvog stepena na određenim studijskim programima. Mesečni iznos stipendije iznosi 19.800 dinara i isplaćuje se u 12 mesečnih rata.

Korisnici stipendija se obavezuju da će prihvatiti posao u školi na teritoriji Republike Srbije koji im se ponudi nakon diplomiranja i ostati da rade u toj školi najmanje onoliko koliko su primali stipendiju.

Takođe, počela je i prijava za studentske kredite, a pravo na njih imaju svi budžetski studenti državnih visokoškolskih ustanova koji su prvi put upisani na studije prvog stepena u zimskom semestru. Mesečni iznos studentskog kredita je 13.000 dinara.

Studenti koji žele da konkurišu za stipendije i kredite treba da podnesu prijavu sa svom potrebnom konkursnom dokumentacijom visokoškolskoj ustanovi u kojoj su upisani. Prijave će biti otvorene do 31. oktobra 2023. godine.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading