STUDENTE NA TMF-U PRILIKOM UPISA DOČEKALO NEPRIJATNO IZNENAĐENJE! Jedna stavka poskupela 15 PUTA, oglasio se i fakultet!

Autor:

Vesti

03.10.2023

14:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li je u pitanju sistem "ako prođe, prođe" ili je u pitanju greška na samom početku godine i upisa na studije Tehnološko-metalurškog fakulteta, nije sigurno, ali je studente ove godine dočekala velika neprijatnost.

STUDENTE NA TMF-U PRILIKOM UPISA DOČEKALO NEPRIJATNO IZNENAĐENJE! Jedna stavka poskupela 15 PUTA, oglasio se i fakultet!

Foto: youtube/printscreen, wikipedia

Naime, krajem septembra, a početkom nove akademske godine, studente TMF-a sačekalo je novo pravilo i novi udar na već tanke studentske džepove. Naknada za Centar za razvoj karijere od ove godine "poskupeo" je na 1.500 dinara, umesto dosadašnjih 100 po studentu

Ovaj novi, čak 15 puta veći, izadatak bio je predviđen za samofinansirajuće studente.

- Do sada, ovo je iznosilo 100 dinara po studentu (nebitno da li je student na budžetu ili samofinansiranju). Parlament nas je prvo obavestio da je to zbog toga što fakultet nema novca za sve studente (očigledno da 75.000 dinara školarine nije dovoljno). Uprava fakulteta nije odgovarala nedelju dana na to što su se studenti pobunili. Odgovorila je kada je upis u sledeću godinu već uveliko počeo. Nisu promenili odluku. Nismo dobili ni obrazoženje od Uprave zbog čega je cena povećana 15 puta i to samo na našem fakultetu. Na svim ostalim fakultetima je ostala cena od 100 dinara po studentu - istakao je jedan od izrevoltiranih studenata.

Republika

Foto: Shutterstock

Studenti ilustracija

Međutim, kako se nisu mirili sa činjenicom da ova "upisna obaveza" može toliko da postupi, kontaktirali su i sam Centar za razvoj karijere.

- Kada smo dobili odgovor da cena nije promenjena, jedna od koleginica je poslala mejl Centru za razvoj karijere. Zamislite naš šok i nevericu, kada je koleginica prosledila odgovor zaposlene u CzRK, u kojem je rekla da uplata od po 1.500 dinara nije u skladu sa propisanim iznosom koji se godinama nije menjao. Žena je bila dovoljno fina da nam prosledi i taj važeći dokument - dodao je.

Nakon što su studenti kontaktirali Centar za razvoj karijere, usledio je neočekivani obrt. Uprava fakulteta je donela odluku da se cena vrati na pređašnjih 100 dinara po studentu, ali da oni moraju da uplate 1.500 dinara, jer je tako "lakše" finansijskoj službi, a da će razlika biti vraćena.

- Do juče nije bilo moguće da se prebaci slučajni višak uplaćenog novca, a već danas je to moguće - kažu zabrinuti studenti.

Republika

Foto: Tanjug

Studenti ilustracija

Oglasila se uprava: Nenamerna administrativna greška

Nakon ovog slučaja, ekipa Republike je kontaktirala Tehnološko-metalurški fakultet koji je potvrdio da se slučaj dogodio, ali da je u pitanju nenameran propust.

Oni su potvrdili da je naknada koju plaćaju studenti za Centar za razvoj karijere 100 dinara.

- Došlo je do administrativne greške u definisanju obaveza samofinansirajućih studenata u odnosu na Centar za razvoj karijere i obaveza koje fakulteti  imaju u vezi samofinasirajućih studenata u odnosu na Univerzitet. Greška je uočena i ispravljena u dogovoru sa Studentskim parlamentom TMF-a - istakla je za Republiku Uprava fakulteta.

Dodali su i da će se ovaj novac biti na raspolaganju studentima za plaćanje školarine ili druge aktivnosti.

- Studenti koji su uplatili veći iznos neće biti oštećeni. Studenti pogođeni ovom situacijom su samofinansirajući studenti koji svakako plaćaju školarinu preko svog naloga na e student servisu te e ovaj novac biti vraćen na njihov nalog, a oni će moći da ga upotrebe za školarinu ili bilo koju drugu naknadu da koja im treba za školovanje. Želimo da naglasimo da naš Fakultet vodi računa o materijalnom položaju studenata što se vidi iz činjenice da je školarina na našem Fakultetu jedna od najnižih na Univerzitetu u Beogradu - istakli su.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading