TUGA DO NEBA! Umro Petar Sarić!

Autor:

Vesti

04.10.2023

10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najznačajniji srpski prozni pisac na Kosovu i Metohiji posle Drugog svetskog rata i jedan od najvažnijih savremenih srpskih književnika, Petar Sarić, preminuo je juče u Kosovskoj Mitrovici, javio je Radio Km.

TUGA DO NEBA! Umro Petar Sarić!

Foto: YouTube/ Vranje News

Sarić je rođen 1937. u Banjanima kod Nikšića, od 1958. živi u Orahovcu, Prizrenu i Prištini.

Nakon NATO bombardovanja 1999. godine i progona srpskog stanovništva Sarić ostaje na Kosovu i sa porodicom se seli na Brezovicu, gde nastaju neka od njegovih poznatih dela.

Najvažniji pripovedač srpskog juga u književnost je ušao zbirkom poezije "Bele kletve", a romani "Veliki ahavksi trg", "Sutra stiže gospodar", "Dečak iz Lastve", "Petruša i Miluša", "Sara" "Mitrova Amerika" i "Klobuk" obezbedili su mu trajno i istaknuto mesto u celokupnom srpskom književnom stvaranju.

Književna kritika je ocenila njegov rad kao "stožer srpske književnosti na Kosovu i Metohiji" naglašavajući kako modernost, u ranijem periodu, tako i duboki osećaj za drevno i jedinstvenu lepotu jezika.

Govoreći o romanu "Sara" Srba Ignjatović je zaključio da je knjiga, koja je dobila prestižnu nagradu "Meša Selimović“ zapravo "saga o porodici, o uporištu opstanka u nevremenu i skupu životnih vrednosti uprkos svim nedaćama“.

Sarić je u početku radio kao prosvetni radnik, a potom kao urednik izdavačke delatnosti prištinskog lista "Jedinstvo" i direktor NIJP "Panorama" kada zajedno sa istaknutim stvaraocima razvija široku izdavačku delatnost.

U nemirnim, neizvesnim i politički promenljivim vremenima rad i život Petra Sarića su bili usko povezani sa sudbinom i položajem srpskog naroda, njegovog nasleđa i kulture.

Odlazak iz Prištine za njega je bio jedan od prelomnih trenutaka.

- Te godine su bile taj pakao, u kom sam preživeo, i u kom i danas opstajem, zahvaljujući svojoj porodici i odanosti i hrabrosti građana Sirinićke župe, ali i u nekoj urođenoj potrazi za onim što ti je silom oduzeto, nekom nagonu koji bolje od jutarnje svetlosti osvetljava taj mrak - govorio je Petar Sarić ističući da "tamo gde je pobeđena mržnja, pobeđen je rat".

O njegovom pesničkom i proznom stvaralaštvu napisani su brojni članci, eseji, studije, temati, objavljena su dva zbornika radova, odbranjena je i jedna doktorska disertacija koja se bavila njegovim delom.

Za svoj rad dobio je brojne nagrade i priznanja: "Lazar Vučković", "Gračanička povelja", "Meša Selimović", Vukova nagrada, "Zlatni krst kneza Lazara”, "Grigorije Božović”, "Borisav Stanković".

Petar Sarić biće sahranjen u subotu 7. oktobra na Brezovici, na Šar-planini.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading