VAKCINE PROTIV GRIPA STIGLE U SRBIJU! Evo za koga važi besplatna vakcinacija!

Autor:

Vesti

26.09.2023

09:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktorka Radojević Škodrić je takođe napomenula da je vakcinacija protiv gripa bila od pomoći tokom pandemije koronavirusa.

VAKCINE PROTIV GRIPA STIGLE U SRBIJU! Evo za koga važi besplatna vakcinacija!

Foto: Shutterstock

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Sanja Radojević Škodrić, obavestila je javnost da su vakcine protiv gripa stigle u Srbiju i da će tokom naredne nedelje biti dostupne u svim domovima zdravlja širom zemlje. Takođe je najavila da će do kraja godine biti objavljena nova lista inovativnih lekova.

Vakcine protiv gripa koje su stigle u Srbiju su četvorovalentne vakcine proizvođača "Abot" iz SAD. Ukupan broj doza koji je kupljen iznosi 364.500, a većina su četvorovalentne vakcine, dok je 20.000 doza trovalentnih vakcina proizvedenih u Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Direktorka Radojević Škodrić ističe da će stručnjaci dati preporuke o najboljem vremenu za vakcinaciju protiv gripa, ali je naglasila da je važno da su vakcine sada dostupne građanima.

Što se tiče prava na besplatnu vakcinaciju protiv gripa o trošku države, ona je objasnila da su to:

- Svi stariji od 65 godina.

- Sve trudnice.
- Deca starija od šest meseci koja imaju hronična oboljenja.
- Članovi porodice svih onih koji iz zdravstvenih razloga ne mogu primiti vakcinu.
- Svi smešteni i zaposleni u gerontološkim centrima.

Direktorka Radojević Škodrić je takođe napomenula da je vakcinacija protiv gripa bila od pomoći tokom pandemije koronavirusa, jer su oni koji su bili vakcinisani protiv gripa imali bolju kliničku sliku kada su oboleli od COVID-19.

BONUS VIDEO 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading