VAKCINU PROTIV HPV VIRUSA PRIMILO 26.000 DEČAKA I DEVOJČICA! U Srbiji imunizacija besplatna: Ovo je jedna od najvažnijih stvari u našem zdravstvenom sistemu!

Autor:

Vesti

12.09.2023

14:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV) do sada je primilo 26.000 dečaka i devojčica.

VAKCINU PROTIV HPV VIRUSA PRIMILO 26.000 DEČAKA I DEVOJČICA! U Srbiji imunizacija besplatna: Ovo je jedna od najvažnijih stvari u našem zdravstvenom sistemu!

Foto: Tanjug/AP

Vakcina protiv korone izazvala ozbiljne sukobe među farmaceutskim konkurentima

Ovaj podatak iznet je na današnjoj konferenciji za novinare "Godinu dana HPV imunizacije u Srbiji" i istaknuto da mora da se radi na podizanju svesti o značaju vakcinacije.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić navela je da su vakcine protiv HPV virusa, koje su omogućene u Srbiji od juna 2022. godine, jedna od najvažnijih stvari koje su se dogodile u zdravstvenom sistemu naše zemlje, jer je reč o prvoj preporučenoj vakcini koja je uvedena o trošku države.

- Država je napravila nekoliko ogromnih koraka - to je i prvi inovativni lek uveden na listu lekova kao prevencija. Uveli smo o trošku države devetovalentnu vakcinu dok neke države još  koriste četvorovalentnu vakcinu. O trošku države imaju pravo da se imunizuju i dečaci i devojčice, a u mnogim država imaju pravo samo devojčice - rekla je Radojević Škodrić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading