"SKLONI JE! ŠTA RADITE SA JADNOM ŽIVOTINJOM!" Srpski suprug iznenadio holandsku snajku prasećim iznenađenjem - došli da obeleže svetog Jovana, žena mu navukla TRAUMU!

Autor:

Vesti

24.09.2023

09:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Anuk, koja nije bila upoznata sa srpskim običajima, ostala je šokirana kada je ušla u kupatilo i zatekla prase u kadi, oprano i spremno za pečenje.

"SKLONI JE! ŠTA RADITE SA JADNOM ŽIVOTINJOM!" Srpski suprug iznenadio holandsku snajku prasećim iznenađenjem - došli da obeleže svetog Jovana, žena mu navukla TRAUMU!

Foto: RINA

Jovan, Srbin iz Beograda, koji je pre 19 godina oženio Holanđanku, svojoj supruzi priredio je neočekivano iznenađenje tokom njihove posete Srbiji. Njegova supruga Anuk, koja je prvi put posetila rodnu zemlju svog supruga, doživela je komično iznenađenje na svetog Jovana, slavi koju su zajedno proslavljali u Beogradu.

- Mojima je bila slava, Sveti Jovan, pa smo sakupili nešto para i odlučili da ih posetimo. Želeo sam Anuk da pokažem gde sam odrastao, da je upoznam sa prijateljima iz detinjstva, da obiđemo mesta na koja sam kao klinac izlazio, ali najvažnije je bilo da snajku dovedem na slavu da se upozna sa rodbinom - priča Jovan.

Na svetog Jovana, Jovan i Anuk su zajedno obilazili Beograd i upoznavali se sa srpskom tradicijom "kafenisanja" i običajima. Anuk je primetila da se kod njih mnogo češće posećuju i druže po kućama, što nije uobičajeno u Holandiji.

- Hrana joj je, naravno, bila previše teška i komentarisala je kako jedemo previše mesa. Jedino joj je smetala gužva u saobraćaju, jer je kod njih mnogo manje automobila, mnogo više koriste bicikle - govori on.

Međutim, najveće iznenađenje za Anuk dogodilo se dan pre slave, kada je Jovan odlučio da joj pokaže kako se tradicionalno priprema prasetina za ovu svečanost. Kupili su prase od lokalnog prodavca i spremili ga za pečenje.

- "Skloni, skloni je", vikala je na engleskom: "Šta je ovo, šta ćete s tim da radite?". Tek onda sam pogledao u kadu i sve mi je bilo jasno. U njoj je bilo prasence, tek zaklano, ali lepo izbrijano i oprano. Kupili ga od čika Radivoja na pijaci i taman je bilo spremno za pečenje - kaže Jovan.

Anuk, koja nije bila upoznata sa srpskim običajima, ostala je šokirana kada je ušla u kupatilo i zatekla prase u kadi, oprano i spremno za pečenje.

- Dan pred slavu je ustala rano, htela je da pomogne mojoj mami oko pripreme jela. Skuvala je kafu, sela sa svekrvom koja je na neveštom engleskom pokušala da je odgovori od učestvovanja u kuvanju. Ali, ne, htela je da pomogne. Seckala je mezetluke (iskreno, to je jedino u čemu se odlično snalazila), dok su nam kroz kuću defilovale komšije koji su donosili piće, stolice iz svojih kuća jer nismo imali dovoljno naših da sve goste smestimo. Kako za mene nije bilo puno posla, zavalio sam se u fotelju, i pijuckao rakiju... A onda sam čuo vrisak - ispričao je ovaj Beograđanin.

Njen prvi susret sa mrtvim prasetom u kupatilu izazvao je smeh kod Jovana, ali Anuk je bila iznenađena i pomalo preplašena. Kasnije joj je Jovan objasnio da se to radi kod njih kao tradicija i da je prasetina specijalitet koji se služi za Novu godinu i slave. Ipak, Anuk nije bila oduševljena ovim iznenađenjem i povukla se u spavaću sobu, gde se zadržala nekoliko sati.

- Došlo mi je da umrem od smeha, pa ona nikada nije videla mrtvo prase, a pogotovo ne u kupatilu! Mogu misliti kako joj je sve delovalo, verovatno je pomislila da smo neki divljaci koji imaju neke bizarne rituale sa mrtvim prasićima. Onda sam joj objasnio da se kod nas to tako radi, da se kupi celo prase, pa se iskomada i peče u rerni i da je pečena prasetina vrhunski specijalitet koji se služi za Novu godinu i slave - govori on.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading