TINEJDŽERKE SE KLJUKAJU PILULAMA ZA DAN POSLE: Stručnjaci apeluju - česta upotreba OPASNA: "Nisu ni svesne da mogu TRAJNO da ugroze svoje zdravlje!

Autor:

Vesti

11.09.2023

11:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tim devojčicama se još nije ustalio hormonski status, a one ga ugrožavaju korišćenjem tableta, koje su inače hormonske, ističe ginekolog dr Vanja Milošević.

TINEJDŽERKE SE KLJUKAJU PILULAMA ZA DAN POSLE: Stručnjaci apeluju - česta upotreba OPASNA: "Nisu ni svesne da mogu TRAJNO da ugroze svoje zdravlje!

Foto: Shutterstock

Širom Srbije raste trend tinejdžerki da kao vid kontracepcije najviše koriste pilule za dan posle! Međutim, mnoge od njih očigledno nisu upoznate da im česta upotreba tih pilula može ozbiljno uticati na reproduktivno zdravlje!

Prema informacijama do kojih je došao Kurir iz jedne apotekarske ustanove, devojke tablete kupuju ove tablete čak na dve nedelje, što, prema rečima stručnjaka, može biti veoma opasno! Najviše se praktikuje u Nišu. 

Devojke nas i ne slušaju, one gledaju društvene mreže. Konsultuju se s ljudima koje nemaju prave informacije, ovo je borba s vetrenjačama. Te društvene mreže nam se ozbiljno obijaju o glavu! Tim devojčicama se još nije ustalio hormonski status, a one ga ugrožavaju korišćenjem tableta, koje su inače hormonske - ističe za Kurir ginekolog dr Vanja Milošević.

Napominje da se ove tablete ne preporučuju čak ni ženama u ozbiljnijim godinama, a kamoli mladim devojkama.

Može doći do disfunkcionalnog krvarenja, poremećaja menstrualnog ciklusa, glavobolje, vrtoglavice, anemije, bolova u stomaku... Ali ono što sam prvo naveo su mnogo ozbiljnije stvari, dakle, one mogu trajno da ugroze svoje zdravlje. Nije to privremeno, mogu da ugroze reproduktivno zdravlje na samom početku - objašnjava dr Milošević.

 

Nuspojeve

  • obilna krvarenja
  • poremećaj mestrualnog ciklusa
  • anemija
  • glavobolja
  • vrtoglavica
  • bolovi u donjem delu stomaka
  • znojenje
  • dijareja
  • osetljivost grudiekst

Ginekolog dr Zoran Savić kaže da se primena ovih tableta ne preporučuje često.

U pitanju je tableta koja sadrži visoke doze hormona (najčešće progestin, ali neke hitne kontraceptivne pilule sadrže visoke doze i estrogena i progesteron) koji kod žene zaustavljaju ovulaciju. Stručnjaci kažu da je ona najefikasnija ukoliko se popije najkasnije 72 sata posle nezaštićenog seksualnog odnosa.

- Treba je koristiti izuzetno i u slučaju nezaštićenih odnosa! Zapravo je preporuka da se ne koristi uopšte kao vid kontracepcije, ima mnogo efikasnijih i bezbednijih vidova kontracepcije. Ako se često koriste, mogu da izazovu poremećaj hormonskog statusa, tako da je preporuka da se koriste izuzetno retko, ukoliko nije korišćeno nijedno drugo kontraceptivno sredstvo - kaže dr Savić i dodaje:

- Mogu da dovedu do poremećaja menstrualnog ciklusa i drugih hormonskih poremećaja. Do neželjenog kvarenja može doći, ali ne bi trebalo.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading