NAKON SUPERMESECA VEČERAS STIŽE I PLAVI MESEC Redak fenomen osvetljavaće nebo: Biće veći, svetliji i nikad bliži!

Autor:

Vesti

30.08.2023

11:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naredni plavi supermesec pojaviće se tek 2037. godine.

NAKON SUPERMESECA VEČERAS STIŽE I PLAVI MESEC Redak fenomen osvetljavaće nebo: Biće veći, svetliji i nikad bliži!

Foto: Tanjug

Početkom avgusta imali smo priliku da uživamo u takozvanom supermesecu, a večeras će nebo osvetliti plavi Mesec!

Večeras će biti drugi pun Mesec tokom avgusta, zbog čega se naziva plavim, a nazvan je supermesecom jer je bliži Zemlji nego obično, pa izgleda da je veći i svetliji. Ovo će biti pun Mesec najbliži Zemlji tokom ove godine i biće udaljen samo 357.344 kilometra, preneo je AP. To je za više od 160 kilometara bliže Zemlji od supermeseca 1. avgusta.

Naredni plavi supermesec pojaviće se tek 2037. godine, rekao je italijanski astronom Đanluka Mazi, osnivač projekta virtuelnog teleskopa.

Fizičar Jovan Aleksić iz Astronomske opservatorije Beograd objašnjava da su i plavi i supermesec žargonski termini, kolokvijalizmi i nisu zvanični astronomski izrazi. Zapravo, to su dve nezavisne pojave.

- Mesec kruži oko Zemlje. Međutim, ne po kružnoj, nego po eliptičnoj putanji. Nekad je bliži, nekad je dalji. Kad je bliži, mi ga vidimo većeg. Kad je dalji, mi ga vidimo manjeg. U jednom trenutku, kada je najbliži Zemlji, pa uz to još i pun, mi ga vidimo kao velikog, svetlog - objašnjava Aleksić za RTS.

On dodaje da je zvanični astronomski izraz perigejski Mesec. Suprotno tome, kad je udaljen, zvanični naziv je apogejski Mesec.

Kada se dogodi da Mesec bude pun na početku i na kraju kalendarskog meseca, onda se ta pojava kolokvijalno naziva plavi Mesec.

-Mesec večeras uopšte neće biti plav. Izraz dolazi od engleskog termina blue moon, koji je zapravo izraz za redak događaj. Dakle, nema nikakve veze sa plavom bojom - napominje Aleksić.

Pun Mesec noćas možemo da posmatramo sve vreme dok bude iznad horizonta. Međutim, ističe Aleksić, to uopšte nije neka izuzetna pojava i spektakl koliko mediji tome pridaju pažnju.

-Dakle, u pitanju su dve nezavisne pojave koje se slučajno poklope. Plavi Mesec je žargonski pojam kada u istom mesecu imamo dva puna meseca, a supermesec je kada nam se najviše približi. Za te dve pojave potrebno je neko vreme da se poklope, kao što je potrebno da prođe neko vreme da nam sledeći rođendan opet bude u ponedeljak - zaključuje Jovan Aleksić iz Astronomske opservatorije Beograd.

Biće vidljiv i Saturn

Pored plavog Meseca, Saturn ce biti vidljiv kao svetla tačka u njegovom gornjem desnom uglu pri zalasku Sunca na istočno-jugoistočnom nebu, saopštila je NASA.

Kako se navodi, Saturn ce izgledati kao da kruži u smeru kazaljke na satu oko Meseca kako noć odmiče.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading