DUŽE IH PRAVILI! Očevi u Srbiji u proseku dnevno provedu sa decom 11 minuta! Još šokantniji podatak je kako i to malo vremena iskoriste!

Autor:

Vesti

30.08.2023

10:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mada u Srbiji su prava i obaveze muškaraca i žena bar u načelu izjednačena, ako je suditi prema ovom istraživanju, kada su roditeljske obaveze u pitanju, to baš i nije tako.

DUŽE IH PRAVILI! Očevi u Srbiji u proseku dnevno provedu sa decom 11 minuta! Još šokantniji podatak je kako i to malo vremena iskoriste!

Foto: shutterstock

Otac i beba

Očevi u Srbiji dnevno sa svojom decom provedu svega 11 minuta, rezultati su istraživanja Republičkog zavoda za statistiku.

Mada u Srbiji su prava i obaveze muškaraca i žena bar u načelu izjednačena, ako je suditi prema ovom istraživanju, kada su roditeljske obaveze u pitanju, to baš i nije tako.

Naime, teret roditeljstva u Srbiji mahom pada na majke, jer kako se pokazalo, očevi su previše "zauzeti" da bi se mališanima bavili.

Mnogo očeva u Srbiji eskivira svoje obaveze - bilo da mnogo rade, pa su odsutni od kuće, bilo da su roditelji razvedeni, a dete živi s majkom.

Ono što je najgore, većina očeva misli da je u odgajanju deteta njihova uloga nebitna do treće godine. Samo deset odsto roditelja vidi oca kao bitnu figuru u odrastanju dece od samog rođenja bebe.

Istraživanje, sprovedeno povodom Međunarodnog dana očeva koji se obeležava 18. juna, pokazalo je da 61,6 odsto ispitanika smatra da očevi ne učestvuju ravnopravno u obavezama oko dece, dok nešto više od trećine (36,6 odsto) ipak misli da su i mama i tata podelili svoje dužnosti. 

Republika

Foto: pixabay.com

Otac i deca, Ilustracija

 

Iz svega ovoga proizilazi da se roditeljstvo svodi na jednu osobu, odnosno majku, a kada se očevi i uključe, uglavnom su im potrebne instrukcije - šta i kako sa detetom da rade.

Ako im se ne kaže, deca sa očevima uglavnom rade stvari koje im majke ne dozvoljavaju.

Jedan tata je izjavio da bi ga žena ubila kad bi znala da sinu od 12 godina dozvoljava, kada ona ne gleda, da proba penu od piva.

Drugi tada je rekao, čak i kada izađe sa ćerkicom, ne odriče se društva iz kraja.

- Često je vodim u skejt park, to volim i ja, a i društvo se moje iz kraja tu okuplja. Dobro je naučila da vozi skejt, a i meni je dobro, pošto upražnjavam svoj hobi i ujedno se vidim sa prijateljima.

- Bio sam sa svoja dva sina od šest i devet godina pre neki dan na bazenu. Pusto sam ih da skaču do mile volje, naravno na mestu dozvoljenom za skakanje. Onda su im spasioci objasnili da moraju da izađu. Jedan je bio leden, morao sam da ga pošaljem na sunce da se ugreje. Da mi je žana kojim slučajem naišla, zvala bi policiju da me izbaci sa bazena i da mi ne dozvoli da više kročim na taj prostor. I da, ja povremeno volim da jedem noću sladoled. Nedavno me je mlađi klinac čuo, pridružio mi se i tražio sladoled. Dao sam mu, naravno. Onda se probudila i žena – morali smo obojica da peremo zube, plus nam je držala slovo o štetnosti šećera noću - priča je jedan Milan iz Inđije.

Bonus video:

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading