ĐIR KROZ BANATSKA SELA: Pođite stazama pisca Miloša Crnjanskog ili Marije Prite, prve žene lekara u Ugarskoj!

Autor:

Vesti

27.08.2023

16:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veličanstvena priroda i mir ono je što karakteriše sela opštine Alibunar, a tri su učinila nadaleko poznatim njihovi stanovnici.

ĐIR KROZ BANATSKA SELA: Pođite stazama pisca Miloša Crnjanskog ili Marije Prite, prve žene lekara u Ugarskoj!

Foto: Wikipedia

Deliblatska peščara jeste ono što vam prvo padne na pamet kad pomislite na opštinu Alibunar, ali turistički potencijali ovog mesta su mnogo širi.

Na primer, ukoliko želite da doživite mir banatskih sela, uživate u arhitekturi nekih prošlih vremena i čujete zanimljive priče meštana o velikanima koji su svoj put kročili odavde, onda morate da posetite sela Ilandžu, Dobricu i Seleuš. 

Foto: Youtube- Dejan

Crkva u Ilandži

Tatjana Đurđević, direktorka Turističke organizacije opštine Alibinar, otkriva ko su ljudi koja su ova tri sela učinili poznatim van granica naše zemlje. 

- Za našu opštinu važno je pomenuti činjenicu da su mnogi velikani odavde započeli svoja velika putovanja, te je velika umetnica Zora Petrović rođena upravo u Dobrici, književnik Miloš Crnjanski proveo je deo svog detinjstva u Ilandži, a iz Seleuša je prva žena lekar Marija Prita, te bi svakome preporučili da istraži gostoprimljivost i istoriju ovih banatskih sela - kaže Đurđević. 

U Ilandži, selu gde je Miloš Crnjanski proveo deo svog detinjstva, meštani će vam i danas pričati o njegovoj porodici i uputiti vas na kuću gde su nekad živeli.

Foto: Wikipedia/PidgeCopetti

Pisac Miloš Crnjanski

Kuća se nalazi u ulici Miloša Crnjanskog 75. U međuvremenu je prodata i potpuno renovirana, a danas se na njoj nalazi tabla o nekadašnjem slavnom stanaru.

Na lokalnom groblju je porodična grobnica porodice Crnjanski, a prema nekim pričama, čuveni pisac se, pošto je otišao iz sela, vratio još jednom, nekoliko godina pred smrt, da bi obišao grobove predaka.  

U selu Seleuš rođena je dr Marija Vučetić Prita (1866- 1954), prva žena lekar u Ugarskoj. Školovanje je počela u Pančevu, a završilo se doktoriranjem medicinskih nauka u Cirihu.

Foto: Youtube

Selo Seleuš

Foto: Youtube

Selo Seleuš

Posebnu pažnju je posvećivala promociji medicine, objavila je veliki broj tekstova, a sve kako bi građane odvratila od nadrilekarstva. Učestvovala je u osnivanju Prve ženske bolnice u Beogradu. 

Foto: wikipedia

Marija Prita

Slikarka Zora Petrović rođena je u selu Dobrica, a ubraja se u najznačajnije predstavnike ekspresionizma u slikarstvu Srbije između dva rata.

Foto: wikipedia

Selo Dobrica

Studirala je slikarstvo u Pešti, a jedan deo svog života provela je u Parizu. Njene slike se mogu videti u Narodnom muzeju u Beogradu. 

*Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading