UŠUŠKANO IZLETIŠTE NA SAT VREMENA OD BEOGRADA: Ko jednom poseti Devojčki bunar, predeo nestvarne lepote, vratiće se sigurno ponovo!

Autor:

Vesti

26.08.2023

18:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz Čardak, najpoznatije izletište Deliblatske peščare je Devojčaki bunar. Ovo je naselje sa vikendicama koje nudi brojne sadržaje svojim posetiocima.

UŠUŠKANO IZLETIŠTE NA SAT VREMENA OD BEOGRADA: Ko jednom poseti Devojčki bunar, predeo nestvarne lepote, vratiće se sigurno ponovo!

Foto: google maps/printscreen

Izletište Devojački bunar je opremljeno brojnim sadržajima - sportskim terenima, bazenom, restoranima, kućicama za najam, a opasano veličanstvenom prirodom, što mu daje posebnu draž. I sve to na samo sat vremena vožnje od Beograda. 

Foto: google maps/printscreen

Predeo nestvarne lepote

Prema rečima Tatjane Đurđević, direktorke Turističke organizacije opštine Alibunar, ovo izletište je mesto "koje obiluje netaknutom prirodom te se turistima sugeriše da upravo u ovim predelima naprave svoj mali fotosafari gde mogu uživati u posmatranju životinjskih vrsta, cvrkutu ptica i lepoti različitog bilja od kojih je najpoznatija Banatski božur, prirodno blago Deliblatske peščare".

Foto: google maps/printscreen

Direktorka Turističke organizacije opštine Alibunar Tatjana Đurđević

- Na popularnom izletištu mogu obići ergelu konja i školu jahanja u nesvakidašnejm ambijentu šume Devojčkog Bunara gde uz instruktore mogu obići ove predele, ali i puteve najkavlitetnijih vina sa ovih područja - navodi Đurđević za naš portal. 

Predah možete napraviti u restoranu sa prenoćištem - Plava Dama, koji poseduje i sopstveni bazen namenjen za goste, a nudi i tradicionalne banatske specijalitete.

- Za one koji žele da se upuste u istraživanje Devojačkog Bunara i same Deliblatske peščare i njenih prostranstava za pomoć se mogu obratiti kancelariji Vojvodina Šuma koja posluje u Banatskom Karlovcu i poseduje najrelevantnije informacije. Takođe, za one koji preferiraju mirniji odmor postoji veliki broj vikendica za odmor koje se mogu iznajmiti na nekoliko dana ili nedelja - podseća Đurđević. 

Na ovom izletištu možete obići i drvenu crkvicu "Svete Ognjene Marije", zadužbina Turističke organizacije opštine Alibunar koja je posvećena Ognjenoj Mariji.

Foto: google maps/printscreen

Drvena crkva

Samo ime izletišta vezuje se za više narodnih predanja. Prema jednoj priči, na tom mestu su devojke uzimale vodu sa bunara i nosile umornim radnicima, dok se prema drugoj naziv mesta vezuje za devojku Dostanu, koja se zaljubila u turskog mladića i planirala beg sa njim, ali su je porodica i meštani, kada su saznali, ubili kraj bunara. 

Legenda kaže da svaka devojka koja se umije vodom iz bunara i zamisli voljenu osobu, sigurno će se sa njom i venčati. 

*Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading