DELIBLATSKA PEŠČARA - ČUDO PRIRODE: Šetnja po zelenim brdima kao sa razglednice, gomila izletišta do kojih možete i bajsom, a za predah - čaša vina u lokalnim vinarijama opasanim borovima!

Autor:

Vesti

25.08.2023

16:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Želite da odete negde na dan, ali ako vam se ukaže prilika i da imate gde da ostanete da prespavate? Da se šetate zelenim prostranstvima, a možda i da vozite bajs? Da odete sa decom, a možda i društvom? Gledate zalazak sunca uz čašu dobrog vina? Onda morate da posetite Deliblatsku peščaru.

DELIBLATSKA PEŠČARA - ČUDO PRIRODE: Šetnja po zelenim brdima kao sa razglednice, gomila izletišta do kojih možete i bajsom, a za predah - čaša vina u lokalnim vinarijama opasanim borovima!

Foto: Shutterstock

Deliblatska peščara se nalazi u Banatu, 30 kilometara je udaljena od Pančeva, a nosi naziv i "srpska Sahara", jer predstavlja najveću evropsku kontinentalnu peščaru. Samo mesto je nastalo delovanjem vetra koji je nanosio pesak i tako su stvorene specifične dine.

Foto: Turistička organizacija opštine Alibunar

Izletište Devojački bunar

Danas je to zaštićeno područje nestvarne prirode. Zagajička (ili Zagajska) brda su najviši deo peščare i sa njih se pruža neverovatan pogled. Ova brda su delom šumovita, a delom pod travom.

Foto: Shutterstock

Zagajička brda

Dine na ovim brdima su visoke i do 200 metara, sa njih se mogu videti Vršačke planine, kao i južni deo masiva Karpata. Po mnogima je ovo najlepši deo Deliblatske peščare.

U okviru peščare možete otići na izlete, u neki od kampova, a rasprostranjen je i seoski turizam. Najpoznatija izletišta su Devojčaki bunar i Čardak sa šest planinskih staza (staze su pojedinačno od tri do 15 kilometara). Duž rezervata su postavljene brojne informativne table, tako da ne morate da brinete da li ćete se izgubiti ako idete prvi put. Postoje i brojni vidikovci, kao i pet osmatračnica. 

Foto: Turistička organizacija opštine Alibunar

Deliblatska peščara zadovoljiće svačiji ukus

Kod Čardak izletišta je info centar, kao i tereni za sportske aktivnosti. Tu je i restoran, ako želite da sednete da se okrepite. Najam kuća i apartmana u Deliblatskoj peščari zadovoljiće svačiji ukus i budžet - od luksuznih brvnarica do soba za najam. 

Ako mislite da je tu kraj iznenađenjima ovog lokaliteta, nije. Posle šetnji i istraživanja ovog mesta možete sesti u neku od lokalnih vinarija da probate domaća vina, takozvana vina sa peska. Na ovom području su se nekad nalazili vinogradi, ali se danas veoma mali broj ljudi tu bavi vinogradarstvom.

Izdvajaju se vinarije "Galot" i "Đorđe", koja je smeštena na prostranom imanju okruženom borovima i četinarima. Obe su smeštene u Banatskom Karlovcu. 

*Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading