SVAKA ČAST VUČIĆU: Srbija među retkima u svetu ima sve tri terapije za ovu bolest i na N1 zanemeli! (VIDEO)

Autor:

Vesti

26.08.2023

11:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Među opozicijom i u njihovim medijima stalno nailazimo na priče o tome kako "Vučić priča bajke o stadionu a deca se leče SMS porukama"?

SVAKA ČAST VUČIĆU: Srbija među retkima u svetu ima sve tri terapije za ovu bolest i na N1 zanemeli! (VIDEO)

Foto: Printscreen/Tanjug

Koliko zapravo Srbija ulaže u lečenje dece, potvrđuje i to da će država ubuduće plaćati i najskuplji lek na svetu za svu decu za SMA, a koji košta 2,5 miliona dolara.

 

 

Olivera Jovović - majka deteta sa SMA, na televiziji N1 otvoreno je govorila o tome:

- Srbija još od 2018. ima dve dostupne terapije za SMA koje su jednako efikasne kao i genska terapija koja košta 2,5 miliona dolara. Tako da Srbija sada ima sve tri terapije za SMA koje postoje na svetu! Da nije bilo ovih terapija, moj sin danas ne bi bio živ! Sve troškove plaća država! - navela je ona. 

Podsećamo, država je donela odluluku da svako dete koje u Srbiji boluje od SMA ubuduće u Tiršovoj primi najskuplji lek na svetu za lečenje ove bolesti - zolgensmu, i to o trošku RFZO.

On će se davati u Univerzitetskoj dečijoj bolnici u Tiršovoj, koja ima najsavremenije kapacitete za davanje te najnovije genske terapije.

Do sada su sva deca koja su primala gensku terapiju lečena u Mađarskoj i Americi, a novac je skupljan preko SMS poruka i donacija, jer košta celih 2,4 miliona dolara.

Pored samog leka, plaćali su i putne troškove, troškove bolničkog lečenja, troškove za pratioca i samu fizikalnu rehabilitaciju. To su ogromna finansijska sredstva, a od nedavno je sve to dostupno o trošku države u Srbiji.

Prvi pacijent koji je u Srbiji primio ovu terapiju je mali Lav Teodorović.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (57)

Loading
Mali

26.08.2023 11:45

То је доказ да Вучића интересује само добробит и живот Срба у Србији. И да је борац који побеђује на свим фронтовима .

Jana

26.08.2023 11:48

Kako je divno kada se dešava bori za sve a pew svega za decu koji ne bi imali šansu bez sredstava koje obezbeđuje drzava.

Кристина

26.08.2023 11:50

Све похвале за државу. Дечје здравље нема цену.

Iva

26.08.2023 11:50

Kakva divna vest i napredak za Srbiju koja svoju bolesnu decu ne ostavlja na cedilu.